Extra aandacht voor laaggeletterdheid

Organisaties in Smallingerland helpen samen bij laaggeletterdheid. Hoe ze dat doen?

Organisaties in Smallingerland helpen samen bij laaggeletterdheid. Hoe ze dat doen? Met het estafetteproject 'Geen Woorden maar Daden'.

Wethouder van Smallingerland, Felix van Beek gaf vandaag het startsein voor het project. Dit deed hij symbolisch: het estafettestokje gaf hij aan de directeur van Caparis, Alex Bonnema. Met dit project willen werkgevers in Smallingerland laten zien dat ze iets voor medewerkers kunnen betekenen die lezen, schrijven, rekenen of computeren lastig vinden. 

Samenwerking

De initieatiefnemer van het estafetteproject is De Smallingerlandse Uitdaging. De Smallingerlandse Uitdaging is een netwerk dat contact legt tussen stichtingen en verenigingen en bedrijven. In dit estafetteproject werkt De Smallingerlandse Uitdaging samen met Bibliotheek Drachten en de gemeente Smallingerland. 

De week van Lezen en Schrijven 

De Start van 'Geen Woorden maar Daden' valt in 'de Week van Lezen en Schrijven'. In die week is er in Nederland extra aandacht voor laaggeletterdheid. En die week is altijd rond 8 september: wereldalfabetiseringsdag.

Lezen, schrijven, rekenen of computeren

In gemeente Smallingerland zijn er veel laaggeletterden. De schatting is dat ongeveer 16% van de inwoners van 16 tot 65 jaar niet voldoende kan lezen, schrijven, rekenen of computeren. Een grote groep van laaggeletterde mensen heeft een baan. Instructies, of veiligheidsvoorschriften begrijpen en etiketten lezen op je werk kan dan soms best lastig zijn. Net als e-mailen, zoeken op internet of het volgen van scholing. 

Schaamte

Veel mensen schamen zich er voor en proberen te verbergen dat ze lezen of schrijven lastig vinden. 'Geen Woorden maar Daden' moedigt werkgevers aan om medewerkers te helpen die lezen, schrijven, rekenen en computeren lastig vinden.

Begin bij Carparis

Caparis heeft al veel gewerkt met het helpen van medewerkers bij lezen, schrijven, rekenen en computeren. Daarom begint de estafette daar. Caparis geeft het estafettestokje door aan een ander bedrijf in Smallingerland. Caparis vertelt daarbij hoe hij zijn medewerkers heeft geholpen bij laaggeletterdheid. Met dat verhaal kan het volgende bedrijf zijn medewerkers ook weer helpen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of computeren.

Meer informatie of deelnemen aan het project? Neem contact op met met Zahraa Aldaraaj, projectleider van De Smallingerlandse Uitdaging via info@smallingerlandseuitdaging.nl 

V.l.n.r.: Alex Bonnema (Caparis), Janke (ambassadeur Caparis voor laaggeletterdheid) en Felix van Beek (wethouder Smallingerland). Foto: Harry Blokzijl
Wethouder draagt estafettestokje over aan directeur Caparis

Gemeentenieuws in uw mailbox ontvangen? Abonneer u op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.