Eerste energietoeslagen van 800 euro uitbetaald

De eerste energietoeslagen voor huishoudens met lage inkomens zijn uitbetaald. De komende dagen volgen nog betalingen. De gemeente heeft ervoor gekozen om direct het hele bedrag van € 800 uit te betalen. De grootste groep huishoudens die recht hebben op de energietoeslag, krijgen dit automatisch op de rekening gestort. U krijgt dan ook een brief. De andere groepen kunnen de toeslag vanaf 1 april aanvragen. Dat kan op onze website.

Toeslag voor compensatie stijgende energielasten

De energietoeslag is bedoeld om de stijgende energiekosten van financieel kwetsbare huishoudens (deels) te compenseren. Naast de energietoeslag heeft de overheid ook de belasting op energie verlaagd. Op die manier proberen we de stijgende energiekosten toch op te vangen, zodat u de energierekening kunt blijven betalen.

Voorwaarden

De energietoeslag wordt maximaal één keer per huishouden uitbetaald. U moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • u woont in de gemeente Smallingerland;
  • u woont in een zelfstandige woonruimte;
  • u bent 21 jaar of ouder. Zelfstandig wonende jongeren tot 21 jaar komen in aanmerking als wij hebben vastgesteld dat het voor hen noodzakelijk is om zelfstandig te wonen. Tot 21 jaar zijn ouders wettelijk gezien namelijk financieel verantwoordelijk;
  • uw inkomen is niet hoger dan 115% van de bijstandsnorm;
  • er is niemand anders in uw huishouden die de energietoeslag heeft ontvangen. In huishoudens met meer personen die recht hebben op de energietoeslag, krijgt de hoofdbewoner de toeslag.

Aanvraag vanaf 1 april open

Er is een groep mensen die wij niet in beeld hebben, maar die wel recht heeft op de toeslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een AOW-uitkering of een Wajong-uitkering. Heeft u de energietoeslag op 1 april nog niet op uw rekening staan, maar voldoet u wel aan de voorwaarden? Dan kunt u de toeslag dan via onze website aanvragen.

Ping-loket voor schulden

Heeft u financiële problemen? Of dreigt u door de gestegen energielasten in de problemen te komen? Neem dan contact op met het PING-loket. Hier kunt u terecht met al uw vragen over financiën, schulden, inkomensregelingen en budgetadvies. 

Het PING-loket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur via 088 - 50 65 400. Of stuur een e-mail naar ping@carins.nl.