Eerste boom Vrijheidspark Drachten geplant

Wethouder Maria le Roy plantte op vrijdagochtend 9 december 2022 de eerste boom van het Vrijheidspark in Drachten. Het Vrijheidspark is ter herinnering aan het terugwinnen van de vrijheid aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het wordt onderdeel van het nog aan te leggen natuur- en recreatiegebied in de nieuwe wijk Vrijburgh. Stichting Smelne's Erfskip is de initiatiefnemer van het Vrijheidspark. 

Drie doelen

Het Vrijheidspark heeft drie doelen. Het eerste is het maken van een blijvende herinnering als eerbetoon aan de inwoners van Smallingerland die hun leven waagden voor de vrijheid in WO2. Het tweede doel is bezoekers informeren over de geschiedenis van de gemeente Smallingerland. Hiervoor worden informatie- en kennispanelen aangelegd in het centrum van het park. Het derde doel is het geven van een toegevoegde waarde aan de groenze zone van de wijk Vrijburgh. Het recreatiegebied wordt daardoor een rust- en inspiratieplek voor iedereen. 

Werkzaamheden

In het hart van het park komt een plein met een monument. Vrijwilligers van Smelne's Erfskip ontwerpen deze infrastructuur. Daarbij krijgen ze ondersteuning van de gemeenteafdeling stedenbouw/landschap.