Droogte in Fryslân: wees zuinig met drinkwater

Wees zuinig met drinkwater

Het is droog in Fryslân, behoorlijk droog zelfs. We hebben op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar. Door verandering van het klimaat krijgen we vaker te maken met extreem weer. Dat vraagt om maatregelen. Van overheid en waterbedrijven bijvoorbeeld. Maar ook jij kunt een steentje bijdragen. Want voldoende (drink)water wil jij toch ook?

Verwacht wordt dat, na de droge zomers van 2018 en 2019, ook de komende maanden droog en warm gaan worden. Nu al is er een neerslagtekort van zo'n 140 millimeter. Wetterskip Fryslân, Vitens maar ook gemeenten zetten zich in voor voldoende watercapaciteit. In Smallingerland vervangen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk steen door groen en leggen we extra vijvers aan. Zo verdwijnt het regenwater niet meteen het riool in. 

Wat kun jij doen?

Het belangrijkste: wees zuinig met drinkwater! Sproei je tuin niet onnodig. Vervang de stenen in je tuin door groen. De planten houden het water in de bodem langer vast en geven koelte tijdens warme periodes. Een van onze tuinambassadeurs kan je adviseren bij de aanleg. Vang zelf regenwater op met behulp van een regenton. Ken je onze subsidieregeling al? Kijk op de pagina subsidie regenton.

Meer tips om zuinig met drinkwater om te gaan

  • Douche zo kort mogelijk. Wist je dat we gemiddeld 8 minuten onder de douche staan en daarbij 70 liter water gebruiken? Door korter te douchen, bespaar je dus veel water.
  • Draai de kraan dicht bij het tandenpoetsen. Door de kraan niet te laten lopen, bespaar je zo 2 liter water. 
  • Ga met je auto langs een waterbesparende wasstraat. Was je thuis je auto? Dan gebruik je zo 75 liter water. Flinke waterverspilling dus. Een waterbesparende wasstraat gebruikt zo'n 15 liter water.
  • Gratis advies vragen aan een tuinambassadeur? Mail naar gemeente@smallingerland.nl
  • Meer tips om drinkwater te besparen? Kijk op vitens.nl