Dag tegen ouderenmishandeling op 15 juni

15 juni is de internationale dag van het bewustzijn van ouderenmishandeling. Eén op de twintig thuiswonende ouderen ervaart een vorm van mishandeling. Toch is ouderenmishandeling één van de minst onderzochte vormen van geweld. Daarom vragen Friese gemeenten aandacht voor dit thema, ook de gemeente Smallingerland.

Vormen van ouderenmishandeling

Er zijn verschillende vormen van ouderenmishandeling. Bijvoorbeeld verwaarloosde mantelzorg, lichamelijk geweld, misbruik of financieel misbruik. Die laatste komt het vaakst voor: elk jaar hebben 30.000 ouderen hiermee te maken.

Financiële uitbuiting

Wanneer ouderen niet alles meer zelf kunnen, worden ze afhankelijk van anderen, ook voor het regelen van hun financiën. Er is sprake van financieel misbruik als iemand zich op ongewenste wijze met bankzaken van de oudere bemoeit. Bijvoorbeeld door geld van de oudere op te nemen bij de bank en dat te gebruiken voor eigen aankopen. Vaak is er sprake van een persoonlijke band met iemand waarvan de oudere afhankelijk is.

Maak het probleem bespreekbaar

Denkt u dat u slachtoffer bent van (financiële) ouderenmishandeling of denkt u dat u ouderenmishandeling heeft gesignaleerd? Maak het dan bespreekbaar. Bel de bank en/of de notaris, bespreek met het de medewerkers van Carins of bel met Veilig Thuis. U kunt altijd contact zoeken met deze professionals en samen bespreken hoe u kunt worden geholpen.

Contactgegevens

Carins (Smallingerland) staat klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. U kunt contact opnemen met Carins, tel. 088 – 50 65 400 of per mail via contact@carins.nl.

Heeft u advies nodig of vermoedt u ouderenmishandeling? Bel gratis 24/7 met Veilig Thuis: 0800-2000. Chatten kan ook van 9.00 tot 17.00 uur via veiligthuisfriesland.nl.