Bericht van burgemeester Jan Rijpstra over situatie corona

Videoboodschap van burgemeester Rijpstra over coronacrisis

Gepubliceerd: 26 maart 2020

Beste inwoners van Smallingerland. De coronacrisis heeft ons in zijn greep. En dat betekent dat niks meer is zoals het was... 

Brief van burgemeester 

Gepubliceerd: 17 maart 2020

Beste inwoners en ondernemers van Smallingerland, 

Gisteravond sprak premier Mark Rutte ons land toe. Hij had een heftige boodschap; een groot deel van onze inwoners raakt besmet met het coronavirus. Daar word je wel even stil van, dat komt heftig binnen, ook bij mij.
We zijn de afgelopen dagen met steeds meer maatregelen geconfronteerd. Dat is vervelend, maar deze maatregelen zijn wel noodzakelijk. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd ziek worden. 
Het zijn ingrijpende veranderingen die effect hebben op ons dagelijks leven, privé en werk. Ik realiseer mij dat maar al te goed.

Afgelopen maandag zijn alle scholen en kinderopvangcentra gesloten tot tenminste 6 april. Wel blijven scholen en kinderopvangcentra open voor de kinderen van ouders die werken in cruciale beroepsgroepen. Ook hebben sportcentra en horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten. Dit heeft niet alleen effect op ons als bezoeker van deze gelegenheden, maar ook op de ondernemers in Smallingerland. Aan deze getroffen ondernemers: ik ben onder de indruk hoe snel jullie je verantwoordelijkheid hebben genomen, hoe pijnlijk ook. Mijn dank is groot.

Ook de gemeente heeft drastische beslissingen moeten nemen. Zo zijn wij alleen nog bereikbaar voor noodzakelijke taken en diensten. Maar ook bij ons kunt u niet zomaar meer binnenlopen, maak telefonisch een afspraak. Dit geldt temeer in de situatie dat u met (lichte) gezondheidsklachten kampt. Aangezien veel van onze producten en diensten digitaal te regelen zijn, doe ik een beroep op u om voor nu van deze mogelijkheid gebruik te maken. 

Ondanks alle maatregelen die er genomen worden en alle beperkingen die nu gelden, is er één ding dat wij niet uit het oog moeten verliezen: elkaar! Het voelt momenteel misschien even dat wij hier alleen in staan. Alleen thuis zijn, elkaar minder zien, misschien zelfs angst hebben om ergens naar toe te gaan. Maar beste inwoners van Smallingerland, wij staan sterk! Smallingerland staat sterk! 

Help elkaar, gun elkaar ook wat. Ga niet hamsteren, dat is echt niet nodig. Er zijn voldoende levensmiddelen voorradig en de supermarkten blijven open. Onze generatie is versmolten met de smartphone, laten wij deze versmelting nu inzetten om mensen een hart onder de riem te steken. Ga bijvoorbeeld beeldbellen, zo zijn uw dierbaren een stukje dichterbij. Stuur geregeld een berichtje om te vragen of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft. U kunt namelijk boodschappen doen voor uw kwetsbare buren of dierbaren mits u fysieke afstand houdt. Blijf om u heen kijken en verlies elkaar niet uit het oog. 

Hoe de wereld er volgende week uitziet, weten wij nu niet. Houd moed! Alleen als wij samenwerken, ook al is het op afstand, dan kunnen wij deze crisis te boven komen. 

In dit filmpje krijgt u een hele goede uitleg over deze crisis. En onthoud, was uw handen regelmatig, blijf thuis als het kan, schud geen handen, houd afstand van elkaar en bent u verkouden of grieperig,  of heeft u keelpijn, vermijd dan zoveel mogelijk sociale contacten. Denk aan uw omgeving.

Ik wens u veel kracht en solidariteit toe in deze periode. Ik verwacht namelijk dat deze crisis niet zo snel voorbij is. Wij  houden u via onze socialmediakanalen, de website en onze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.

Jan Rijpstra,
Burgemeester gemeente Smallingerland


Beste kinderen van Smallingerland, 

Deze week hebben jullie te horen gekregen dat jullie niet meer naar school mogen. Dat zal wel even schrikken zijn geweest. Je moet thuisblijven en daar je schoolwerk doen. Zo wordt papa of mama ineens jouw meester of juf. En als je de televisie aan doet, zie je dat bijna alles over het coronavirus gaat. Dat kun je best spannend vinden, dat begrijp ik. Maar het is belangrijk dat je weet wat je moet doen om zo minder mensen ziek te maken. 

Ik wil jullie graag vertellen dat er veel dokters zijn die hard werken om een medicijn te vinden om iedereen weer beter te maken. In de tussentijd kunnen wij allemaal helpen om het leven wat normaler te maken. Heb jij er bijvoorbeeld al aan gedacht om kaartjes te maken voor mensen die niet meer naar buiten mogen komen zoals de oma's en opa's in verzorgingshuizen of de patiënten in het ziekenhuis? Wat nou als wij allemaal een kaartje maken en die versturen? Dan voelen die mensen zich niet meer zo alleen. 

Je hoeft niet bang te zijn. Kijk vooral naar het nieuws op de televisie. Wij hebben gezien dat er berichtjes op social media geplaatst worden, die helemaal niet kloppen. Alleen wat gezegd wordt door de overheid, het RIVM of van papa of mama, dat klopt. Houd je daarom nog steeds aan die maatregelen. Was je handen geregeld, wrijf zo weinig mogelijk in jouw gezicht, hoest of nies in jouw elleboog en houd afstand. Dat is soms best moeilijk omdat je met je vriendjes en vriendinnetjes wilt spelen. Willen wij hier allemaal gezond uitkomen, dan moeten wij iets meer afstand van elkaar houden. Een whatsappje sturen kan natuurlijk altijd. 

Maak jij alvast een kaartje of een tekening, dan doe ik dat ook!

Groeten van de burgemeester van Smallingerland, 
Jan Rijpstra

Burgemeester Jan Rijpstra