Koninklijke Onderscheiding voor drs. Radha Anthonio-Nandoe

Gisteren heeft burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan drs. Radha Anthonio-Nandoe, geboren op 4 mei 1966 in Paramaribo. Zij is gehuwd met prof. dr. Gabriël Anthonio. Het echtpaar heeft twee de kinderen, Talita en Mahil Anthonio. Ze wonen in Drachten.

Sinds de geboorte van haar kinderen heeft Radha zich volledig gewijd aan de opvoeding van haar kinderen. Ook heeft ze daarbij haar man altijd gesteund in zijn drukke loopbaan en nevenwerkzaamheden. Radha en Gabriël hebben elkaar in Amsterdam, aan de Vrije Universiteit, leren kennen en zijn ondertussen 30 jaar getrouwd.

Talita heeft door hard studeren een mooie persoonlijke lijn gevolgd in de taal- communicatie en computerwetenschappen, waar ze ondertussen promotieonderzoek in doet. Mahil heeft een ander pad bewandeld. Mahil is een vrolijke, zachtaardige en lieve jongen. Vanwege autisme en een verstandelijke beperking woont hij thuis en gaat overdag naar de dagbesteding. Hij gaat naar twee zorgboerderijen. It Fallaet in de Drachtstercompagnie en Jemalupe in de Wilp. Radha verzorgt hem iedere dag, haalt en brengt hem, zorgt voor de afstemming van de zorg en al die andere zaken die ervoor zorgen dat Mahil optimaal kan functioneren.

Mahil heeft zich, ondanks het anders-zijn enorm goed ontwikkeld. Op 22 november wordt Mahil jarig. Hij wordt 25 jaar. Wat mensen over hem zeggen is dat hij zo zachtaardig, lief en geduldig is. Hij zoekt het goede, wil anderen graag helpen en zoekt via gebarentaal, boeken of plaatjes contact. Een handgebaar van hem, een glimlach, even iemand troostend vasthouden en contact maken doet soms wonderen! Daarin zien we 25 jaren inzet en toewijding van Radha terug. Vandaag is haar 25-jarige jubileum op haar ‘werk’ als moeder en mantelzorger, 25 jaar inzet voor haar kinderen, haar man en Mahil in het bijzonder.

Hiervoor heeft Radha veel opzijgezet. Haar studies internationale betrekkingen en politicologie wezen in de richting van de loopbaan van haar vader als diplomaat. Maar dit perspectief, deze loopbaan als diplomaat heeft ze laten varen. Opzij gezet om er helemaal te zijn voor haar gezin en Mahil. Naast de dagelijkse verzorging haalt en brengt ze Mahil met haar auto, ze stemt de zorg en behandeling op de verschillende plekken op elkaar af. Ze staat altijd voor hem en de mensen om hem heen klaar.

Het is 25 jaar van inzet, een opoffering met veel geduld en aandacht. En nog steeds doet Radha dit met een glimlach en grote toewijding. Een glimlach die we ook terugzien in het leven van haar gezinsleden en Mahil in het bijzonder. Het is een toewijding die waardering en erkenning verdient, het is een voorbeeld voor anderen.'