Bodycams voor handhavers

Vanaf vrijdag 4 september ziet u onze handhavers lopen met bodycams. We testen drie maanden lang of de draagbare camera's de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten. Na drie maanden kijkt de gemeente of de bodycams blijven.

Meer gemeenten hebben getest met bodycams. Uit de testen blijkt dat de bodycams inderdaad zorgen voor minder geweld tegen handhavers. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste mensen voorzichtiger worden als ze gefilmd worden en hun gedrag aanpassen. Als er toch incidenten plaatsvinden, worden die opgenomen. Dan is er bewijsmateriaal.

Gebruik

De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert geluid, maar de beelden worden niet opgeslagen. Als er niks aan de hand is, worden deze beelden niet opgeslagen. Als een handhaver zich onveilig voelt, kan hij of zij de camera aanzetten. Zodra de handhaver de bodycam op opnemen zet, worden de beelden wel opgeslagen, inclusief 30 seconden voordat de opnameknop op de camera werd aangezet. Op deze manier wordt ook de aanleiding van de situatie vastgelegd. De handhaver meldt het als hij of zij de opname start. 

Privacy

Mensen die gefilmd zijn, kunnen binnen 21 dagen een inzageverzoek indienen bij de gemeente. Na 28 dagen worden de beelden bij de gemeente automatisch gewist. Slechts een beperkt aantal geautoriseerde mensen heeft toegang tot de beelden. Alleen in specifieke gevallen kunnen de opnames worden gebruikt. 

Gemeentenieuws in uw mailbox ontvangen? Abonneer u op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.