Bladafval kan in de bladkooi vanaf maandag 24 oktober

Vanaf maandag 24 oktober plaatst Gemeente Smallingerland weer bladkooien. We legen de bladkooien één keer per week, tot het einde van het jaar. Is er veel afval en mocht één keer per week ophalen niet genoeg zijn, dan komen we vaker.

Maximaal aantal bladkooien

Er staan op dit moment ongeveer 145 bladkooien in de gemeente. Daarmee is het maximale aantal kladkooien bereikt. Wilt u graag een bladkooi in uw straat, dan komt u op een lijst te staan. Als buurtbewoners de bladkooien nauwelijks of verkeerd gebruiken dan worden de bladkooien verplaatst. Let wel: we kunnen niets beloven.

Op sommige plekken geen bladkooien

Op sommige locaties hebben we dit jaar geen bladkooien geplaatst. Dit kan komen omdat er een bladkooi vernield of gestolen is. Ook als buurtbewoners de locaties bijna niet of verkeerd gebruiken dan verplaatsen wij een bladkooi.

Bladafval voor betere compost

Van bladafval krijg je een betere compost. Ook de kosten voor de verwerking van het blad zijn lager. Verder heeft het als voordeel dat uw groene rolemmer (voor gft-afval) minder snel vol is en u niet meer naar het ecostation hoeft te rijden om uw bladafval daar te brengen.

Alleen bladafval

In de bladkooien mag alleen bladafval. Geen (plastic)zakken met bladafval, gras, takken, onkruid, huisvuilzakken, groente-, fruit-, en tuinafval, oud-papier, blikjes, stro, etc.

Verkeerd gebruik

Het komt nog wel eens voor dat er tuinafval of ander afval in de bladkooien wordt gegooid. Dat is niet de bedoeling. Klein tuinafval kunt u kwijt in de groen rolemmer (gft-afval). Grof tuinafval kunt u naar ecostation aan De Hemmen 97 in Drachten brengen. Als er ander afval dan bladafval in de bladkooi wordt gegooid of de bladkooi wordt kapot gemaakt dan verwijderen we deze.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de bladkooien? Dan kunt u contact opnemen met gemeente Smallingerland, locatie Tussendiepen via telefoonnummer 0512 - 581 700 of stuur een e-mail naar afval@smallingerland.nl.