Bezoek monumenten gratis tijdens Open Monumentendag

Altijd al één van die mooie monumenten in onze gemeente willen bezoeken? Op 9 september kunt u uw kans grijpen tijdens de Open Monumentendag. Door heel Nederland openen duizenden monumenten op die dag hun deuren voor publiek. Het landelijke thema is Levend Erfgoed. Toegang is gratis.

Programma

Smelne's Erfskip heeft voor de Monumentendag in gemeente Smallingerland een mooi programma gemaakt. U vindt hieronder een overzicht van de activiteiten.

Stadswandeling

Er is een stadswandeling met een bezoek aan de Grote Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Rijkslandbouwwinterschool met de glas-in-loodramen van Theo van Doesburg. Deelname is gratis. Het begint vanaf 14.00 uur vanaf Mseum Dr8888 in Drachten. Geef u op via info@museumdrachten.nl of 0512-515647.

Open monumenten

Naast de stadswandeling zijn er de monumenten, die tussen 13.30 en 17.00 uur (tenzij anders vermeld) gratis toegankelijk zijn voor publiek. 

Open monumenten in Drachten

 

  • Grote kerk, Zuidkade 19, met expositie ‘Dak-Gebint-Verhaal’, schilderijen van Friese kerken en foto’s van dakgebinten.
  • Zuiderkerk, Burgemeester Wuiteweg 71, met een optreden van de Drachtster Harmonie. 
  • Doopsgezinde kerk, Zuiderbuurt 26, met expositie ‘Druksels van Hendrik Werkman’.
  • Voormalige Rijkslandbouwwinterschool, Torenstraat 15, met de Pastorales, de glas-in-loodramen van Theo van Doesburg.
  • Sluisfabriek, Tussendiepen 6. In dit gemeentelijk industrieel monument vindt een doorlopende filmvoorstelling plaats van de film Het Verhaal van Smallingerland. De film duurt ongeveer 40 minuten en verteld in beelden het verhaal van het ontstaan van het Smallingerlandschap en de veranderingen in de loop der tijden. In de fabriek heeft kortgeleden het skûtsje Hendrika een opknapbeurt gekregen. Voordat het schip teruggaat naar de rotonde bij Nijtap is het in de Sluisfabriek van dichtbij te bewonderen. Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur. 
  • Museum Dr8888. Film en busreis door Smallingerland. Na de vertoning van de film Het Verhaal van Smallingerland in het auditorium van Museum Dr8888 wordt je met de bus rondgeleid door onze gemeente om met eigen ogen het Smallingerlandschap te bewonderen. Aanvang 10.00 uur en 13.30 uur in Museum Dr8888. Na een korte introductie en de film vertrekt de bus om 11:00 uur en 14:30 uur voor een rondrit van ongeveer 2,5 uur. Opgave via info@vvvdrachten.com of tel. 06-57380752 (dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur).

Open monumenten in Kortehemmen

 

  • Kloosterkerk, Boerestreek 13, met expositie schilderwerken van leerlingen van Margreet Boonstra.

Oudega

 

  • Sint-Agathakerk, Buorren 1 Oudega.
  • Boerderij Opperbuorren-West 1 Oudega. De huidige eigenaren van dit duurzaam gerestaureerd rijksmonument, een kop-romp-boerderij uit 1856, laten je het resultaat graag zien tijdens rondleidingen om 09.30 en 11.00 uur. Voor deelname graag aanmelden via penningmeester@smelneserfskip.nl.

Meer informatie 

Wilt u ook andere monumenten buiten onze gemeente bezoeken? Op deze website vindt u een overzicht van alle monumenten die meedoen aan het evenement. 

Opperbuorren 1 West Oudega MonumentFoto: Boerderij aan de Opperbuorren in Oudega.