Betaald parkeren Kiryat Onoplein vanaf 1 februari 2023

De gemeenteraad van de gemeente Smallingerland heeft vorig jaar besloten om de blauwe zone op het Kiryat Onoplein op te heffen en betaald parkeren in te voeren. Dit zou per 1 januari en is nu uitgesteld naar 1 februari 2023. Door de vorst van de afgelopen periode is er vertraging ontstaan op de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Reden betaald parkeren

Om voldoende parkeerruimte in het centrum te houden voor centrumbezoekers wordt op het Kiryat Onoplein betaald parkeren ingevoerd. In de huidige situatie is er nog voldoende plek, maar om op langere termijn het centrum levendig en aantrekkelijk te houden zijn er wel maatregelen nodig. Winkelen draait al lang niet meer om alleen het (snel) doen van aankopen. Sfeer en beleving worden steeds belangrijker. Daarom willen we het centrum aantrekkelijker en groener maken. Hiervoor zijn bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Markt al minder parkeerplaatsen aangelegd dan voorheen. Ook bij de Oosterstraat en het parkeerterrein Raadhuisplein willen we het aantal parkeerplaatsen verminderen om het aantrekkelijker en groener te maken.

Tijden en tarieven betaald parkeren

Net zoals in de rest van het centrum zal op het Kiryat Onoplein en Reidingweg (richting het zwembad) betaald parkeren gelden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur. Buiten deze tijden kun je gratis parkeren op het plein. Er komen betaalautomaten op het plein waar je met cashgeld of een bankkaart een parkeerticket kunt kopen. Ook kun je betalen met verschillende parkeerapps. Het parkeertarief bedraagt € 1,90 per uur. Een dagkaart kost € 8,00.

Vergunning voor bewoners Kiryat Onoplein en hun bezoekers

Bewoners aan het Kiryat Onoplein komen in aanmerking voor een parkeervergunning. Voor hun bezoekers kunnen zij een bezoekersvergunning aanschaffen. Wij hebben de omwonenden een brief gestuurd met meer informatie.

Parkeren voor zwembadbezoekers

Bezoekers van het zwembad kunnen gratis blijven parkeren op het Kiryat Onoplein. Abonnementhouders kunnen met een vergunning parkeren op het laatste deel van de Reidingweg. De 3 'parkeerkoffers' die het dichtst bij De Welle liggen worden aangewezen als vergunninghoudersparkeren. De vergunning is verkrijgbaar bij het zwembad. Zwembadbezoekers zonder abonnement kunnen een parkeerkaart halen bij de kassa van het zwembad. Deze moet achter het voorruit van de auto worden geplaatst.

Mogelijkheden gratis parkeren

Het blijft mogelijk om gratis te parkeren op een aantal plekken rond het centrum, onder andere langs de Leerlooiersstraat en het Moleneind NZ (bij Dunlop), parkeerterrein aan de Nachtegaalstraat, parkeerterrein VV Drachten, De Singel, Oliemolenstraat en De Opgang.

Monitoren

Om te voorkomen dat er op andere plekken overlast ontstaat door parkeren, houden we de situatie in de gaten. We voeren tellingen uit en luisteren naar ervaringen van bewoners. Zo kunnen we bijsturen als dat nodig is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op via gemeente@smallingerland.nl of tel. 0512 58 12 34.