Bestrijding eikenprocessierups van start in april 2023

Afhankelijk van het weer start gemeente Smallingerland in april om de eikenprocessierups op biologische wijze preventief te bestrijden. 

Locaties 

Het preventief bestrijden doen we op de eikenbomen aan de Lauwers in Drachten, De Kletten tussen Drachten en Opeinde, De Dammen in Drachtstercompagnie, de Boppeste en Foudenswei in Rottevalle, gedeelte van de Gariperwei in Oudega, gedeelte van de Ringweg, de Noorderhogeweg ter hoogte van Het Anker, Nijtap en Het Noord tot aan de Ringweg. Dit zijn doorgaande wegen met veel eikenbomen. Veel fietsers maken gebruik van deze wegen waardoor het risico op gezondheidsklachten groot is.

Hoe gaan we te werk? 

In opdracht van de gemeente besproeit een aannemer de eikenbomen in de avonduren of 's nachts met hele kleine wormen; zogenoemde nematoden. De wormpjes besmetten de jonge rupsen waardoor deze sterven. Ongeveer 10 dagen na de eerste bestrijdingsronde wordt de behandeling herhaald.

Zonlicht

Het besproeien gebeurt na zonsondergang omdat de wormpjes niet goed tegen zonlicht kunnen. Ook moeten de weersomstandigheden gunstig zijn. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden. We hopen dat hierdoor negentig procent van de plaag bij de behandelde eikenbomen bestreden wordt.

Waarom bestrijden we de eikenprocessierups? 

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Jaarlijkse controle eikenbomen 

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Naast de bestrijding met behulp van de wormpjes, worden de overige nesten in Smallingerland vanaf juni/juli verwijderd met een speciale stofzuiger. Op deze pagina vindt u meer informatie over de bestrijding van de rupsen.