Algemeen nieuws over corona

Coronavirus eenvoudig uitgelegd op corona.steffie.nl

Informatie begrijpen over het coronavirus kan soms best lastig zijn. Daarom is uitleghulp Steffie er. Op corona.steffie.nl legt ze op een eenvoudige manier uit hoe je bijvoorbeeld kunt zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt.

Uitleghulp Steffie

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april 

Gepubliceerd op 1 april 2020

Het kabinet heeft gisteren besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen voordat er met zekerheid gezegd kan worden dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Lees het hele bericht op rijksoverheid.nl

Maatregelen verlengd

Lees eerdere nieuwsberichten

Inwoner van Drachten positief getest op coronavirus

Gepubliceerd op 11 maart 2020

In Drachten is het nieuwe coronavirus vastgesteld bij een 78-jarige man. Hij is samen met zijn vrouw in Brabant op familiebezoek geweest. Na terugkomst in Fryslân kreeg de man ziekteverschijnselen.

Na overleg met zijn huisarts is de patiënt opgenomen in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Tijdens deze opname is de patiënt getest op het influenza- en het coronavirus. Uit deze testen blijkt dat de patiënt het coronavirus heeft. Op dinsdag 10 maart is de patiënt, die aan de beterende hand was, naar huis gestuurd. Daar verblijft hij nu in thuisisolatie.  

Contactonderzoek opgestart 

GGD Fryslân monitort de patiënt en zijn vrouw en is begonnen aan het contactonderzoek. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie deze patiënt contact heeft gehad. Contacten van de patiënt worden door GGD Fryslân benaderd. Mochten deze personen klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan krijgen zij gerichte adviezen. Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe gevallen en passen bij elke nieuwe patiënt het dan geldende protocol toe. Daarmee wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. 

Wat kun je doen om verspreiding van het virus te voorkomen? 

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn dezelfde maatregelen als die voor de griep en verkoudheid: 
•    was regelmatig je handen met water en zeep 
•    hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
•    gebruik papieren zakdoekjes 
•    schud geen handen 

Als je klachten hebt 

Heb je koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En ben je de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heb je de afgelopen twee weken contact gehad met een positief geteste patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. 

Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus 

Vragen over het coronavirus? Het RIVM zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij.
Op de website van het RIVM de GGD staat meer informatie over het nieuwe coronavirus en de rol van de GGD.

Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend: 0800-1351. 

Coronavirus! Wat kunt u doen?

Gepubliceerd op 3 maart 2020

Veel mensen denken aan het coronavirus. De kans dat u dit virus krijgt is heel klein. En gelukkig worden mensen met dit virus bijna allemaal weer beter. Maar het is goed om voorzichtig te zijn.

Wat kunt u doen?

Hier vindt u een paar belangrijke tips:

  • Was uw handen een paar keer per dag met zeep. Was ook goed tussen de vingers.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en hoesten.
  • Nies of hoest in uw elleboog

De huisarts bellen?

Heeft u koorts? Hoest u veel of is ademen moeilijk? Meestal is dat een gewone verkoudheid.

Maar misschien bent u bijvoorbeeld in China, Iran, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest. Of iemand dichtbij u heeft het coronavirus.
Daarbij heeft u koorts (38 graden of hoger) én hoest of ademt u moeilijk. Bel dan meteen de huisarts en vraag wat u kunt doen. 

Ga niet naar het spreekuur, maar blijf thuis!

Houd de website van het RIVM in de gaten voor actuele informatie over het coronavirus.

Het nieuwe coronavirus

Gepubliceerd op 7 februari 2020

Het is volop in het nieuws. In de stad Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen.

Lees hieronder wat je moet doen als je klachten hebt.

Neem contact op met je huisarts als je:

  • Koorts (ten minste 38 graden Celsius) hebt én klachten van hoesten, neusverkoudheid of keelpijn; én
  • Deze klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit Wuhan óf na contact met een patiënt met een door het laboratorium bevestigde nieuwe coronavirusinfectie.

Meer informatie over deze uitbraak? 

  • Op de website van het RIVM vind je meer informatie en de actuele berichtgeving over het virus. Ook kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD Fryslân via: 088 22 99 222.
  • Heb je plannen om op reis te gaan naar China? Bekijk het actuele reisadvies voor China.
  • Veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus vind je op de website van het RIVM.