Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Trouwlocaties

U bevindt zich hier: Home | huwelijk en geregistreerd partnerschap | Trouwlocaties

Trouwlocaties

Trouwen in Smallingerland kan op 4 aangewezen trouwlocaties of - onder voorwaarden - op een locatie naar keuze.

Trouwzaal vol kleur en licht

De trouwzaal van de gemeente Smallingerland is een ruimte vol kleur en licht. Het totaalontwerp van vloer tot wanden, verlichting en meubilair is van de firma Opmaat uit Groningen met de vormgevers Karin Elferink en Bert Kempinga. De kunstwerken aan de wanden zijn van Petra Koonstra.
Wie in een moderne en spannende omgeving wil trouwen is hier op het juiste adres. Het is een trouwzaal, die tijdloos is maar tegelijkertijd ook bij de tijd is en die zich duidelijk onderscheidt van de historische sfeer van het Grietmanshûs in Oudega, het Karmel Klooster in Drachten of het moderne paviljoen De Leyen.
In de trouwzaal ligt de nadruk op licht, kleur, verandering, multimedia en persoonlijke keuzemogelijkheden voor het bruidspaar. Zo is de kleur van het licht naar wens te veranderen. De inrichting van de trouwzaal is geheel in stijl met het cultuurbeleid dat de gemeente voert; modern, verrassend, met licht en kleur als inspiratie. Het is een ruimte voor een breed publiek met moderne media.

Zo is er een webcam zodat ook familie en vrienden elders de trouwplechtigheid kunnen meebeleven. De trouwplechtigheid kan op dvd worden opgenomen en naar keuze direct op de wand tegenover het bruidspaar worden geprojecteerd. Het is mogelijk tijdens de ceremonie persoonlijke of andere sfeerbeelden te vertonen.

Centraal in de ruimte hangt een 'kroonluchter' van onregelmatige schotsen in heldere kleuren die neer lijken te dwarrelen. Het laagste deel hangt boven de trouwtafel en wordt op een speciale manier aangelicht. De trouwtafel wordt hierdoor het eindpunt van de kroonluchter en daarmee het middelpunt van de zaal. De wandpanelen doen ook mee in dit lichtspel. De verlichting achter de panelen is programmeerbaar in kleur en tijd, naar gelang de persoonlijke keuze van het bruidspaar. Er is gekozen voor neutrale anthracietkleurige vloerbedekking, waarop de stoelen in twee houtkleuren voor de bezoekers mooi contrasteren. Het zitmeubilair voor de bruid en bruidegom is kleurrijk gestoffeerd en strak vormgegeven in de vorm van een kubus met een korte rugleuning. 


De verstilde sfeer van het Karmel klooster

karmel

Het voormalige Karmelklooster aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten is een prachtige trouwlocatie, met een romantische oude kloostertuin die in alle seizoenen de moeite waard is, en ideaal voor het maken van foto's. Ruime parkeergelegenheid.

Er zijn 2  mogelijkheden: de prachtige voormalige kapel waar ambtenaren van de burgerlijke stand uw huwelijk sluiten of de kleinere salon in het klooster.

De historische sfeer van het oude Grytmanshûs

 

In deze vroegere herberg (anno 1738)  in Oudega sprak de grietman, de vroegere burgemeester, recht. In de tegenwoordige huiskamersfeer kunnen bruidsparen hun ja-woord geven in het bijzijn van een wat kleiner gezelschap. De bewoners van het pand aan de Buorren 11, de familie Westra, hebben de ruimte helemaal opgeknapt. Oude elementen, zoals bijvoorbeeld de oude stoel van de grietman met het gemeentewapen zorgen voor een authentiek Smallingerlands tintje.

Water, strand, uitzicht

Paviljoen De Leyen biedt moderne ruimte met prachtig weids uitzicht over het water. Het huwelijk kan er gesloten worden, daarnaast zijn er allelei mogelijkheden voor een feestelijke bruiloft.


Trouwen op locatie

Tegenwoordig kan een a.s. bruidspaar zelf beslissen op welke locatie en op welk tijdstip de huwelijksplechtigheid moet plaatsvinden,  bijvoorbeeld in een restaurant naar keuze, de voetbalkantine of elke andere locatie die aan de basisvoorwaarden voldoet. Die voorwaarden gaan bijvoorbeeld over openbare toegankelijkheid en veiligheid. Wat in elk geval niet kan, is trouwen in de openlucht of trouwen in een kerk waar nog geregeld diensten gehouden worden, dit allebei in verband met wetgeving. In een monumentaal kerkgebouw waar geen diensten meer gehouden worden, kan men weer wél trouwen. Een rondvaartboot kan niet tijdens het varen, wél als de boot is aangemeerd.

Mensen die bijzondere wensen hebben, doen er goed aan om op tijd bij de gemeente te informeren. Er moet altijd minstens 6 weken voor het huwelijk een verzoek worden ingediend om op een andere locatie te mogen trouwen.

Het huwelijk wordt trouwens gewoon gesloten door een officieel aangestelde trouwambtenaar van de gemeente. Wat dat betreft verandert er niets. Bij het besluit over de locatiekeuze hoort ook een verruiming van de uren, bijvoorbeeld de mogelijkheid om 's avonds te trouwen. Uiteraard hoort bij dit alles een prijskaartje. De tarieven worden gesplitst. Een bruidspaar betaalt dan voor de feitelijke trouwplechtigheid aan de gemeente een vastgesteld bedrag. Daarnaast sluit men een overeenkomst met de beheerder van de locatie: die tarieven kunnen enorm variëren. Wie binnen kantoortijd trouwt in het gemeentehuis zal aanzienlijk goedkoper uit zijn dan wie op zaterdagavond wil trouwen op een bijzondere locatie.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met de gemeente,  telefoon 0512 581 234.