Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Stedelijk water: onderhoud bij gemeente

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | 2016 | December | Stedelijk water in onderhoud bij gemeente

Stedelijk water: onderhoud bij gemeente

Geplaatst: 1-12-2016

Friese gemeenten onderhouden zelf watergangen/-partijen per 1-1-2017

Tot voor kort was het onderhoud van waterpartijen in Smallingerland verdeeld over het Wetterskip Fryslân en de gemeente. De hoofdwatergangen (opvang en afvoer regenwater) werden onderhouden door het waterschap, de secundaire (opvang regenwater) door de gemeente. Onlangs tekenden alle Friese 'waterwethouders' een nieuwe overeenkomst met het waterschap waardoor gemeenten nu ook het onderhoud verzorgen van de hoofdwatergangen.

Het beheer van het Friese water ligt bij het waterschap. Het onderhoud van het water in de bebouwde kommen was versnipperd. Een aantal Friese gemeenten pakten dit al zelf op, anderen lieten het onderhoud bij het waterschap.

Om te komen tot een eenduidige manier van werken is nu afgesproken dat alle Friese gemeenten met ingang van 2016 zelf hun watergangen en -partijen onderhouden. Daarvoor ontvangen zij met terugwerkende kracht vanaf 1 januari een vergoeding van het waterschap.

Voordelen
De nieuwe werkwijze heeft meerdere voordelen. Zo hebben inwoners nog maar één aanspreekpunt bij vragen over het wateronderhoud. Een ander voordeel is een efficiënter onderhoud van het stedelijk gebied. Smallingerland is nu verantwoordelijk voor haar wegen, groen én het water. Dat maakt planning en afstemming eenvoudiger. Wethouder Marja Krans zette namens Smallingerland haar handtekening onder het overdrachtsdocument.

De overeenkomst tussen het waterschap en de gemeenten is aangegaan voor 5 jaar met optie tot verlenging. In 2019 wordt er geëvalueerd.

Stedelijk water in Park Suyderwijk

Het onderhoud van al het stedelijk water ligt nu bij de gemeente. Dat geldt dus ook voor deze vijver in Park Suyderwijk.

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn