Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Afvalbeleid

U bevindt zich hier: Home | Uitvoering | Milieu | Afvalbeleid

Afvalbeleid

Afval scheiden: het gaat goed en het kan beter.

Afvalbeleid

Smallingerland wil een gemeente worden met zo weinig mogelijk afval. Daarom hebben wij ons als doel gesteld in 2025 niet meer dan 30 kilo afval per persoon over te houden.
Per persoon biedt u nu gemiddeld 150 kilo per jaar aan. We hebben daarom een hele weg te gaan. Als tussenstap gaan we voor maximaal 100 kilo per persoon per jaar in 2020. Deze 100 kilo komt overeen met de opdracht die alle gemeenten in Nederland hebben.

Op dit moment bestaat het restafval nog voor 85% uit ander afval dat daar niet in thuishoort, zoals g.f.t-afval, papier, plastic- en metalen verpakkingen en drank kartons (PMD),  glas en textiel. Als we die grondstoffen uit ons afval gescheiden inleveren, kunnen deze hergebruikt worden en zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Door beter afval te scheiden werken we dus samen aan een gemeente zonder afval!

Hoe kunt u een bijdrage leveren?

30 kilo afval in 2025. Dat is realiseerbaar. En u kunt daar een bijdrage aan leveren. Hoe?

  1. Door zo min mogelijk verpakkingsmaterialen (of spullen) in huis te halen.
  2. Door spullen die je niet meer wilt hebben naar de kringloopwinkel te brengen of er een andere bestemming voor te zoeken.
  3. Door afval dusdanig te scheiden dat materiaalsoort bij materiaalsoort komt en daarna aan te bieden in de rolemmer, de PMD-zak, bij de ecoparkjes of in te leveren bij het ecostation.

Service

In vergelijking met andere gemeenten heeft Smallingerland een brede dienstverlening op hoog niveau. Wij halen uw grofvuil gratis bij u op (max. 4 x per jaar 1,5 m3), wij rijden extra gft-routes vanaf april t/m oktober. Maar denk ook eens aan de 15 ecoparkjes waar u op elk moment uw glas, papier, textiel en PMD-afval kwijt kunt. Daarnaast kunnen de inwoners van Smallingerland de meeste afvalstromen gratis inleveren bij de twee ecostations. Bij veel andere gemeenten moet u betalen voor het afval dat u inlevert. Voorwaarde is wel dat het afval gescheiden wordt aangeboden.

Kosten

De inzamel- en afvalverwerkingkosten willen we zo laag mogelijk houden. Uiteraard door efficiënt in te zamelen en door zoveel mogelijk afval bij de bron te scheiden. Bovendien doen we ons best om herbruikbare afvalstoffen goed te vermarkten en zo gunstig mogelijke tarieven af te spreken voor afvalstromen. De Rijksoverheid probeert door een financiële prikkel – extra belasting op restafval – het  scheiden van afval te stimuleren.  In 2018 betalen we € 13,50 extra per 1000 kilo restafval (grijze rolemmer). In 2019 zal dit verdubbeld worden. Reden des te meer om afval te voorkomen en het afval dat er toch is zoveel mogelijk te scheiden.

Weet wat u weggooit! Gescheiden aanbieden van afval spaart niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee, want in Smallingerland vloeien alle besparingen terug naar de inwoners van de gemeente. Kosten omhoog, afvalstoffenheffing omhoog. En andersom: kosten omlaag, afvalstoffenheffing omlaag.