Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Hout stoken

U bevindt zich hier: Home | Uitvoering | Milieu | Hout stoken

Hout stoken

Voorkom overlast door rook

Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het stoken van hout in tuinen, tuinhuisjes en schuren. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel of open haard. Ook in de gemeente Smallingerland ervaren we dat steeds meer mensen gebruik maken van een houtkachel of open haard. Zo'n open vuur zorgt voor gezelligheid. Helaas veroorzaken de bijbehorende rook en geur soms overlast. Om dit te voorkomen is het belangrijk om op de juiste manier te stoken.

Goed stoken
Schone rook bestaat helaas niet. Rook kan zorgen voor hinder in de vorm van stank of roetneerslag. Ook kan het effect hebben op de gezondheid. Dit kunt u zoveel mogelijk voorkomen door goed te stoken. Gebruik bijvoorbeeld altijd droog en schoon hout. Dus géén behandeld (afval)hout dat geverfd of geïmpregneerd is! Hout dat niet schoon of droog is kan er bij verbranding voor zorgen dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Houd rekening met de weersomstandigheden, beperk de stookduur tot een paar uur per dag en zorg voor een goede verspreiding van de rookgassen.

Stooktips
Goed stoken. Hoe doet u dat? Tien tips:
1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen;
2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel;
3. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman;
4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes;
5. Stook alleen droog en schoon, onbehandeld hout, dus géén geverfd of geïmpregneerd (afval)hout;
6. Stook niet bij windstil of mistig weer;
7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt;
8. Zorg voor volledige luchttoevoer;
9. Controleer regelmatig of u goed stookt;
10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden

Brandveiligheid
In het kader van brandveiligheid is het belangrijk het gebruik van een houtkachel of open haard goed in te regelen. Denk hierbij aan een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of haard en een goede afsluiting van het rookkanaal. Laat bij brand in de schoorsteen ook altijd checken of het goed uit is, om verdere schade te voorkomen.

Door goed te stoken en rekening te houden met elkaar kan overlast voorkomen worden. De uitgebreide stooktips vindt u in de rechterkolom. Meer informatie staat ook op www.infomil.nl, een website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en op www.platformhoutrook.nl.

Wilt u meer weten over de milieuschade die het stoken van hout kan veroorzaken en de invloed daarvan op uw gezondheid? Dan verwijzen wij u ook naar de site van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Lees verder