Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Gemeentewapen

U bevindt zich hier: Home | Organisatie | Drachten en de dorpen | Gemeentewapen

Gemeentewapen

Achtergrond over het gemeentewapen van Smallingerland.

De gemeente Smallingerland heeft al sinds jaar en dag een gemeentewapen. Mogelijk werd het in de 17e eeuw ingevoerd door de Van Haersma's. In 1818 stelde de Hoge Raad van Adel de officiele omschrijving vast. De beschrijving uit 1818 vertelt dat het om een wapen gaat: 'Van zilver, beladen met 5 groene bomen staande op eenen natuurlijken voorgrond, langs welke heenspringt een hert van keel. Het schild met een kroon van goud.' (keel = rood).

Sinds begin 1991 beschikt Smallingerland over een vernieuwde versie. 

Wie het wapen goed bekijkt ziet verschillende elementen die elk een betekenis of achtergrond hebben. We beginnen met de kroon. Daarop zitten 5 edelstenen, 3 rode-ruit-vormige schitterstenen waartussen 2 groene-ovale stenen. Op de hoofdband zit een luchtige gouden bladerkrans met tussen de neerbuigende bogen een open doorkijk. De bovenkrans heeft 3 grote moerbei bladeren waartussen 2 witte drievoudige parel trosjes. Het is precies zoals het hoort volgens Fryske Rie foar Heraldyk.

Over de betekenis van de symbolen zijn de meningen verdeeld. Op het wapen ziet u 5 groene bomen. Deze bomen zouden duiden op het bosrijke gebied van de Friese Wouden, maar ook symbool kunnen staan voor rechtspraak. Het aantal 5 is weleens verklaard als verwijzing naar de 5 kerkdorpen waarover het gebied in die tijd beschikte. Het hert zou verwijzen naar het feit dat in Drachten vroeger recht werd gesproken. Een andere historicus zegt overigens dat het hert verwijst naar het jachtrecht.

De kleuren wit, groen en rood in het wapen zijn de gecombineerde kleuren van de vroegere 'goën' of 'kwartieren' Zevenwouden en Oostergo. De kleuren van Zevenwouden zijn groen en wit, van Oostergo zijn rood en wit. Hoewel Smallingerland altijd tot Oostergo heeft behoord, ligt het in het grensgebied met Zevenwouden. Vandaar de gecombineerde kleuren. De gemeente Smallingerland gebruikt het wapen onder meer voor het officiele briefpapier van de burgemeester en in een eenvoudiger versie voor de gemeentevlag.