Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Jier fan 't Smellingerlânskip

U bevindt zich hier: Home | Uitvoering | Cultuur en recreatie | Jier fan 't Smellingerlânskip

Jier fan 't Smellingerlânskip

Cultuurhistorisch jaar 2015

Voor de vijfde keer organiseert de gemeente Smallingerland dit jaar samen met Smelne's Erfskip een cultuurhistorisch jaar. Na een dokter Siebengajaar, een Rink van der Veldejaar, een jaar dat in het teken stond van de Gebroeders Rinsema en een Skûtsjejier is 2015 uitgeroepen tot het Jier fan 't Smellingerlânskip. Het komende jaar staat in het teken van de ontwikkeling van Smallingerland in tijd, landschap en geografie. Hoe is Smallingerland ontstaan? Waarom ziet het eruit zoals het eruit ziet en kent het vier verschillende landschappen binnen 12.000 hectare?

Voor ieder wat wils

In samenwerking met dorpsbelangen, historische clubs, plaatselijk belangen en andere betrokkenen hebben we een gevarieerd programma opgesteld. Tussen april en november zijn er tal van activiteiten die inhaken op de historie van het bijzondere landschap en de geschiedenis van de dorpen. Voor iedereen is er iets te doen; jong, oud, inwoner of toerist.

Onderstaand de voorlopige agenda. We vullen deze regelmatig aan.

AGENDA

april
woensdag 15 april Presentatie landschapsbiografie. Studenten Hogeschool Van Hall Larenstein presenteren de landschapsbiografie die zij maakten over Drachtstercompagnie gemaakt. Ook maakten ze een fietsroute in deze omgeving. Locatie is It Gebouwke in Drachtstercompagnie. Aanvang 12.00 uur
 
zondag 19 april  Vaarexcursie voor ouderen. Organisatie is in handen van It Fryske Gea. Aanmelden via ouderenbonden.
  
mei 
vrijdag 1 mei Fotowedstrijd 'Verandering door de mens in het landschap' Wie maakt met dit thema de mooiste foto? Wie weet het beste vast te leggen wat de rol van de mens is geweest in de vorming van Smallingerland? Iedereen kan meedoen. We hanteren twee categorieën, tot en met 12 jaar en 13 jaar en ouder. Foto's (max. 3 per persoon) kunnen tot 15 november gestuurd worden naar communicatie@smallingerland.nl onder vermelding van 'Fotowedstrijd cultuurhistorisch jaar'. Van de mooiste foto's stellen we een expositie samen. De winnaar maken we bekend tijdens de afsluiting van het cultuurhistorisch jaar in november.    
 
zaterdag 2 mei Fietstocht Noardlike Fryske Wâlden 40, 75 of 110 km. Meer informatie is te vinden op www.ftcsmallingerland.nl

donderdag 7, 14, 21 en 28 mei Rondvaart skûtsje 'de Rot' Vertrek om 19.00 uur vanuit de haven in Rottevalle. Kosten 10 euro per persoon. Aanmelden kan telefonisch via 06-51946626 of 06-55864180
 
woensdag 6, 13, 20 en 27 mei Woensdagmiddagfietstochten van 30 en 40 kilometer. Georganiseerd door Fietstoerclub Smallingerland. Meer informatie op www.ftcsmallingerland.nl
 
dinsdag 19 mei Verhalen en muziek op het skûtsje 'De Rot'. In  de haven Rottevalle vinden deze zomer een drietal muziek-/vertelavonden plaats op skûtsje De Rot. Naast dinsdag 19 mei zijn dat dinsdag 9 juni en dinsdag 23 juni. De avonden vullen zich met zeemansliedjes op trekzak en spannende zeemans- en historische verhalen. Aanvang 19.30 en 20.30 uur.

27 mei 100ste woensdagmiddag fietstocht georganiseerd door FietsToerClub Smallingerland. Deze jubileumtocht staat in het teken van het cultuurhistorisch jaar. De route van circa 40 kilometer voert de deelnemers voor een groot deel door het Nationaal Park De Alde Feanen. Onderweg is er mogelijkheid voor een koffiestop bij restaurant de Wiidpleats in Earnewâld. In Earnewâld bestaat ook de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Het Fries Landbouwmuseum of het bezoekerscentrum van De Alde Feanen. Voor de deelnemers van de fietstocht geldt een aangepast toegangstarief. Start van de tocht is tussen 13.00 en 14.00 uur bij het clubhuis van Atletiekvereniging Impala aan de Sportlaan in Drachten.

 

juni 
donderdag 4, 11, 18 en 25 juni Rondvaart skûtsje 'de Rot' Vertrek om 19.00 uur vanuit de haven in Rottevalle. Kosten 10 euro per persoon. Aanmelden kan telefonisch via 06-51946626 of 06-55864180
 
dinsdag 9 juni Verhalen en muziek op het skûtsje 'De Rot'. In de haven Rottevalle vinden deze zomer een drietal muziek-/vertelavonden plaats op skûtsje De Rot. Naast dinsdag 19 mei zijn dat dinsdag 9 juni en dinsdag 23 juni. De avonden vullen zich met zeemansliedjes op trekzak en spannende zeemans- en historische verhalen. Aanvang 19.30 en 20.30 uur.
 
zaterdag 13 juni Fietsexcursie 'Natuur, kloosters, landschapshistorie en volksverhalen' met It Fryske Gea 
Een begeleide fietstocht langs (voormalige) kloosters, landschapshistorie en natuurgebieden. Onderweg vertelt een gids van It Fryske Gea volksverhalen over de streek en over de cultuurhistorische elementen die nog zichtbaar zijn in het landschap. Tijdens deze actieve fietstocht gaan de deelnemers onderweg landmeten en bodemboringen uitvoeren. Vertrek: 13.30 uur vanaf jachthaven de Drait. Opgave bij Samenwerkende Ouderenbonden Smallingerland 
 
zaterdag 20 juni Varen over verwaterd veen. Een uniek trio: de prachtige Leijen, skûtsje De Rot en een verhalenvertelster. Op zaterdag 20 juni maakt het skûtsje De Rot drie keer een tocht van ongeveer een uur over de Leijen, met als vertrekpunt Opeinde. Aan boord trakteert een vertelster op verhalen over dit wondermooie meer met z’n eigen geheimen. Er mogen per tocht maximaal twaalf passagiers mee. Eigen bijdrage: 2 euro p.p. Laat deze eenmalige kans geen schipbreuk leiden. Vaar mee! Tevoren aanmelden vereist; vol = vol! Aanmelden per telefoon (0512 – 37 13 13, Klaas Kingma) op zaterdag 20 juni tussen 08.30 en 10.00 uur. Wilt u mee maar bent u vergeten om in te schrijven? Informeer dan een kwartier voor vertrek bij de schipper.

Vertrekpunt:  Opeinde, nabij Leijensloane nr. 13  (in de bocht bij het Wâldwei-viaduct)
Vertrektijden: 10.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur
Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u ieder uur opstappen in Opeinde en de Tike. 
 
zaterdag 20 juni Wandeltocht. In eigen wandeltempo kennis maken met een fraai en gevarieerd landschap? Op zaterdag 20 juni a.s. organiseert K.C. De Pein een wandeltocht rond de Leijen. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 18 of 30 km. Beide routes leiden langs ‘smûk skaadzjend beamtegrien’, weilanden en de waterwereld van natuurgebied De Leijen. Starten kan tussen 9.00 en 10.30 uur vanaf Sportpark ‘Douwekamp’, Healwei 2A in Opeinde. Inschrijven kan ter plaatse. Meedoen kost € 4,00 (incl. herinnering).
 
zaterdag 20 juni Toneelstuk 'Yn de sprookjestún fan boargemaster Reiding' in het Reidingpark
It Reidingpark wie eartiids “de tún mei de berch” dy’t efter it hûs fan boargemaster Reiding lei. Wy kinne ús sa foarstelle dat by moai waar de boargemaster en syn dochters Hebeltje en Cornelia troch de tún kuiere hawwe en delstrutsen op in bankje. Syn dochters hongen oan syn lippen doe’t hy harren dêr bygelyks út it grutte sprookjesboek foarlies. 
Boargemaster Reiding is foar eefkes werom yn syn tún en sil nochris it sprookje fan Sneeuwwitje fertelle mar dan dochs wol wat oars: Sniewytske wennet no al 60 jier yn it bosk mei noch in pear dwergen. Sy hat yn al die jierren har grutte leafde noch net fûn. Dan komt der  immen te foarskyn mei in hiel oantreklike “breidsskat”. De dwergen sjogge yn him de geskikte prins foar Sniewytske. Wa soe dizze kanjer no net foar syn of har doar stean sjen wolle? Slagget it Sniewytske no einliks om har grutte leafde te finen?

zondag 21 juni Midzomernacht in Houtigehage
 
dinsdag 23 juni Verhalen en muziek op het skûtsje De Rot. In de haven Rottevalle vinden deze zomer een drietal muziek-/vertelavonden plaats op skûtsje De Rot. Naast dinsdag 19 mei zijn dat dinsdag 9 juni en dinsdag 23 juni. De avonden vullen zich met zeemansliedjes op trekzak en spannende zeemans- en historische verhalen. Aanvang 19.30 en 20.30 uur.   

 

juli    
woensdag 8 juli Busreis en excursie naar de Spitkeet Harkema
Busreis en excursie naar openluchtmuseum en themapark De Spitkeet in Harkema. In het park krijgt u een kijkje in het leven van de bevolking tussen 1850 en 1950. De excursie wordt georganiseerd door de Smallingerlandse ouderenbonden en is bedoeld voor senioren. Aanmelden kan bij mevrouw Zemel via tel. 0512-514722.

donderdag 9, 16 en 23 juli  Rondvaart skûtsje De Rot Vertrek om 19.00 uur vanuit de haven in Rottevalle. Kosten 10 euro per persoon. Aanmelden kan telefonisch via 06-51946626 of 06-55864180
 
zaterdag 18 juli Vaarexcursie georganiseerd door It Fryske Gea  
Het Nationaal Park De Alde Feanen bestaat voor een groot deel uit water en kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Voor iedereen die dit natuurschoon eens wil bezichtigen vanaf het water, organiseert It Fryske Gea op zaterdag 18 juli een vaarexcursie. Stap op excursieboot de Blaustirns en geniet van het uitzicht op de moerasbossen, rietlanden, zomerpolders en petgaten. Aanmelden kan tot vrijdag 17 juli 15.00 uur via tel. 0511-539618 of aan de balie van het bezoekerscentrum in Earnewâld.

zaterdag 25 juli Skûtsjesilen met It Fryske Gea  
Varen op een authentiek Fries skûtsje door De Alde Feanen. It Fryske Gea organiseert deze zeiltocht door het Friese natuurgebied. Wilt u meezeilen? Meld u dan aan voor vrijdag 24 juli 15.00 uur bij It Fryske Gea. Dat kan telefonisch via 0511-539618 of bij het bezoekerscentrum.

 

augustus 
zondag 23 augustus Oldtimerdag Houtigehage Waldhuske

zaterdag 29 augustus Skûtsjesilen met It Fryske Gea
 
27 t/m 30 augustus  Dorpsfeest Drachtstercompagnie 
 
20-27 augustus Rondvaart met De Rot vanuit de haven in Rottevalle 

september 
vrijdag 4, en zaterdag 5 september  Openluchtspel 'Reboelje' in Smelle Ie 
Het is twee avonden 'Reboelje' in Smelle Ie. Kijk voor meer informatie over dit spektakel op openluchtspektakelsmalleee.nl

zaterdag 5 september Fietsexcursie natuur, kloosters, landschapshistorie en volksverhalen georganiseerd door It Fryske Gea

donderdag 10 september Rondvaart skûtsje De Rot. Vertrek om 19.00 uur vanuit de haven in Rottevalle. Kosten 10 euro per persoon. Aanmelden kan telefonisch via 06-51946626 of 06-55864180  
 
zaterdag 12 en zondag 13 september Open monumentendag met als thema Kunst & ambacht. Het programmaboekje is verkrijgbaar bij het gemeentehuis en de deelnemende dorpen. 
  
zaterdag 26 september Fryske Dei rondom it Waldhûske in Houtigehage

zaterdag 26 september Wandelexcursie omgeving De Leijen en het Swartfean
Leer het Peinder landschap en haar cultuurhistorie kennen tijdens een veelzijdige wandelexcursie in de omgeving van De Leijen en het Swartfean op zaterdag 26 september. De excursie wordt georganiseerd door de Histoaryske Feriening De Pein (HFDP) en de Historische Kring De Tike. Drie gidsen begeleiden de excursie: natuurkenner Jan Hylkema, amateur-archeoloog Jelle van Bruggen en student landschapshistorie Wessel van Vliet. Tijdens de wandeling door de landerijen vertellen de gidsen over de historie van het gebied, de natuur en het landschap. 

Deelname is gratis. Aanmelden is wel nodig. Dit kan via e-mail: website@hfdepein.nl of telefonisch bij Wessel van Vliet via 06-81954373. Aanmelden kan tot en met woensdag 23 september. Het aantal plaatsen is beperkt, wees er dus op tijd bij. De wandeltocht gaat grotendeels door grasland en over onverharde paden en is daardoor minder geschikt voor kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn. Deelnemers mogen zich zaterdag om 8.45 uur  verzamelen bij de boerderij van Riemersma aan de Leidyk 5. De excursie duurt tot ongeveer 11.30 uur. 

 

oktober 
dinsdag 6 oktober Rondrit voor ouderen. Een rit per bus door de Smallingerland georganiseerd door de ouderenbonden. Aanmelden kan bij mevrouw Zemel via tel. 0512-514722

woensdag 14 oktober Lezing Jan Slofstra in Skipperseal in Oudega
De heer Slofstra is archeoloog en historicus en gaat in zijn lezingen in op het ontstaan van het landschap binnen onze gemeente. Hoe heeft het zich ontwikkeld in de afgelopen jaren, wat is de hoofdstructuur en hoe zijn de verschillen en overeenkomsten te verklaren. Op 14 oktober komt Slofstra naar Oudega, later in oktober en november ook naar andere dorpen. Aanvang 19.30 uur, entree 2 euro (incl. koffie/thee).

donderdag 22 oktober Lezing Jan Slofstra in 't Bynt in Boornbergum
Aanvang 19.30 uur, entree 2 euro inclusief koffie/thee.

woensdag 28 oktober Lezing Jan Slofstra in de Wringe in Opeinde
Aanvang 19.30 uur, entree 2 euro inclusief koffie/thee.
 
zaterdag 31 oktober Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in de Swalkerstee in De Tike
Om 't Leijenlân is een éénakter en speelt zich af in een kroeg in de buurt van De Tike, ergens in de tweede helft van de 18e eeuw. Kroegbaas Nelis Nútsje en zijn maat snelle Jelle zitten nemen u een paar honderd jaar mee terug in de tijd.
Aanvang is om 19.45 uur. Entree 2 euro inclusief koffie/thee. Reserveren kan bij Joke van der Zwaag via joke.vander.zwaag@kpnplanet.nl of telefonisch via 06 55864180.
 

november 
dinsdag 3 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in Herbergh de Parel in Eastermar. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 7 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in Boerderij Antonides in Opeinde. Aanvang 14.30 uur. Entree 2 euro inclusief koffie/thee.

maandag 16 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in dorpshuis de Wringe in Opeinde. Aanvang 21.00 uur.

dinsdag 17 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in dorpshuis de Huchte in Houtigehage. Aanvang 14.30 uur. Entree 2 euro inclusief koffie/thee.

zaterdag 21 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in de Swalkerstee in De Tike. Aanvang 19.45 uur. Entree 2 euro inclusief koffie/thee.

dinsdag 24 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in Café Aans in Drachtstercompagnie. Aanvang 19.45 uur.

vrijdag 27 november Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in Doopsgezinde kerk, Haven 16 in Rottevalle. Aanvang 19.45 uur.

december

dinsdag 8 december Toneelstuk 'Om 't Leijenlân' in dorpshuis Op 'e Jister, Kommisjewei 3 in Nijega. Aanvang 14.30 uur

zondag 13 december Sluiting Jier fan 't Smellingerlânskip