Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Subsidie groene daken en regenton

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Januari | Subsidie groene daken en regenton

Subsidie groene daken en regenton

Geplaatst: 30-1-2019

Met een groen dak of een regenton helpt u mee met het waterbeheer in Smallingerland

Goed waterbeheer wordt namelijk steeds belangrijker. Bij extreme regenval is er een overschot van water, maar met droogte kan er een tekort ontstaan.
U kunt bij de gemeente een subsidie krijgen voor de aanleg van een groen dak en de aanschaf van een regenton.
De subsidieregeling is voor bewoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Smallingerland.

Al 220 extra regentonnen in 2018
Sinds de start van de regeling zijn er al 220 regentonnen aangeschaft met subsidie. Met een regenton voorkomt u dat regenwater rechtstreeks naar de riolering stroomt. Het opgevangen water kunt u heel goed gebruiken voor het wassen van uw ramen, het bewateren van planten of als drinkwater voor (huis)dieren.

Voordelen van groene daken
Een groen sedumdak draagt bij aan een vertraagde regenwaterafvoer, het isoleert en het trekt bijen, vogels en vlinders aan. Er zijn twee types groene daken: intensieve en extensieve groene daken. Extensieve daken zijn daken waar u niet op kunt lopen. Intensieve groene daken hebben vaak de functie van daktuin en daar kunt u wel op lopen. Met een groen dak gaat uw dakconstructie  langer mee. Groene daken zijn ook goed te combineren met zonnepanelen. Sedumdaken hebben een gunstig effect op de opbrengst van zonnepanelen. Dit komt door de hogere zonnereflectie en de lagere temperatuur van het groene dak. De temperatuur op een gemiddeld dak kan in de zomer oplopen tot 70 graden. Sedumdaken blijven koeler. Uit onderzoek is gebleken dat een sedumdak een hoger rendement oplevert van 5 – 20% op de zonnepanelen.

Uw eigen regenton of groene dak?

Wilt u ook een groen dak of een regenton? In de rechterkolom vindt u meer informatie, de voorwaarden en de aanvraagformulieren.
De voorwaarden voor de subsidieregeling groene daken zijn recentelijk aangepast en er is meer mogelijk. Voor een gemiddeld dak kunt u € 30,- per vierkante meter subsidie ontvangen.
Daarmee kunnen de meeste mensen de helft van de kosten mee opvangen.

 

Groen dak klein

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn