Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Landschapsbiografie van Smallingerland

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Januari | Inzicht in historische en ruimtelijke ontwikkelingen, kenmerken, patronen en structuren.

Landschapsbiografie van Smallingerland

Geplaatst: 13-2-2019

Inzicht in historische en ruimtelijke ontwikkelingen, kenmerken, patronen en structuren.

Begin vorig jaar zijn de Rijksuniversiteit Groningen en Landschapsbeheer Friesland gestart met het opstellen van een landschapsbiografie. Dankzij deze biografie is de geschiedenis van het Smallingerlandse landschap nu voor iedereen inzichtelijk. Het document helpt ons bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie voor de lange termijn.

Vanuit het gemeentebestuur werd de behoefte gevoeld voor een dergelijke beschrijving van onze gemeente. Bijzonder hierbij is dat de biografie in eerste instantie zou worden opgesteld voor De Noordelijke Friese Wouden (DNFW) en dus alle betrokken gemeentes. Alleen de gemeente Smallingerland zag toen het nut van een dergelijk product en dat heeft onder andere te maken met de in ontwikkeling zijnde omgevingsvisie. Daarom is in overleg met DNFW en de provincie Friesland afgesproken dat de landschapsbiografie zich nu in eerste instantie en als proef richt op de gemeente Smallingerland. Tijdens de totstandkoming van de biografie zijn ook andere organisaties benaderd waaronder het Smelnes Erfskip en het Wetterskip. Het landschap is namelijk meer dan een mooie foto.

Wat is een landschapsbiografie?
Een landschapsbiografie belicht in woord en beeld hoe een gebied in de loop van de tijd veranderd onder invloed van tussen mens en natuur en hoe het verleden in het hedendaagse landschap doorwerkt. Bij het maken van een landschapsbiografie komt het aan op het analyseren en tonen van verbanden tussen de diverse lagen van landschappen, zoals bodem, terreinvormen, hydrologie, (historische) ecologie, archeologie, historische bebouwing, economie en landgebruik, veldnamen, verbeelding in de kunst en verhalen. Dat geeft inzicht in historische en ruimtelijke ontwikkelingen, kenmerken, patronen en structuren.

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn