Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Afvalinzameling verandert in 2019

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Januari | Meer groenafval inzamelen en extra gratis rolemmer voor luiers

Afvalinzameling verandert in 2019

Geplaatst: 9-1-2019

Meer groenafval inzamelen en extra gratis rolemmer voor luiers

Het afval in de grijze rolemmer moet omlaag. Dat is beter voor het milieu en beter voor uw portemonnee. We gooien met z'n allen bijna een miljoen euro de afvaloven in, terwijl afval eigenlijk een grondstof is dat we heel goed opnieuw kunnen gebruiken. Elke kilo restafval die we niet weggooien betekent een financiële besparing.

Meer groenafval inzamelen, minder restafval
Met ingang van 1 januari 2019 gaan we de groene gft-rolemmer 42 keer per jaar legen in plaats van 28 keer zoals in dit jaar. Het blijkt namelijk dat er nog veel groenafval, met name keukenafval, in de grijze rolemmer wordt gedaan. Om het scheiden van het groene afval te stimuleren gaan we de groene rolemmers vaker inzamelen. In de warmere maanden komen we elke week langs voor de groene rolemmer. Daarom legen we de grijze rolemmer in 2019 13 keer in plaats van de 17 keer in 2018.

Veel luiers? Hulp van de afvalcoach en vraag een extra gratis rolemmer aan
Onze afvalcoach komt graag bij u langs om het scheiden van afval en gebruik van een luierrolemmer zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarnaast kan de grijze rolemmer snel vol raken met twee of meer kinderen in de luiers. Gezinnen met minimaal twee kinderen onder de 4 jaar kunnen daarom een extra gratis grijze rolemmer krijgen. Daarnaast werken we met een proef om luiers te gaan verzamelen in een speciale luierrolemmer. Deze is te herkennen aan het paarse label. Neem voor meer informatie contact op met Regon MilieuService via afval@smallingerland.nl of bel naar 0512-581234.

Extra afval door medische redenen
Al jaren is het mogelijk om een extra rolemmer aan te vragen als u om medische redenen extra afval heeft. Dit is nog steeds mogelijk. Houd bij de aanvraag van een extra grijze container er rekening mee dat u een medische verklaring nodig hebt.

Waarom verandert de afvalinzameling?
Aan het eind van 2020 mogen inwoners van Nederland maximaal 100 kilo restafval per persoon inleveren. Wie zijn afval goed scheidt, houdt niet meer dan 25 kilo persoon per jaar over. Zo'n verandering kost tijd. Daarom willen we in 3 jaar van 149 kilo (aantal in 2017) naar 100 kilo per persoon per jaar gaan in 2020.

Kosten omlaag door beter scheiden
Gelukkig kunnen we zelf invloed hebben op de totale bedrag dat we aan afvalstoffenbelasting moeten betalen. In 2017 is een daling van het restafval per persoon in Smallingerland te zien. Het aantal kilo's afval per persoon daalde van 164 kilo naar 149 kilo per jaar. In 2018 steeg het aantal kilo's van het restafval weer. De verwerkingskosten dalen niet. Door met z'n allen zo min mogelijk afval te produceren en dat goed te scheiden kunnen we de kosten omlaag brengen. 

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn