Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Duurzaam Bouwen Award voor IKC Opeinde

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Februari | Duurzaam Bouwen Award voor IKC Opeinde

Duurzaam Bouwen Award voor IKC Opeinde

Geplaatst: 22-2-2019

Vorige week donderdag ontving IKC De Leister Igge de eerste prijs voor het 'meest duurzame project' tijdens de uitreiking van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in Zwolle. En het IKC (Integraal Kind Centrum) werd ook nog tweede bij de publieksprijs.

Wethouder Eric ter Keurs: "Ik ben ontzettend trots dat we deze prijs gewonnen hebben. We hebben vorig jaar samen met onze partners van Grenovation in relatief korte tijd een fantastisch project in Opeinde neergezet. Dat kon alleen maar door een nauwe samenwerking met schoolbestuur PCBO Smallingerland. Dat we daar nu deze prijs voor krijgen zie ik als een stimulans om te blijven kijken hoe duurzaamheid, innovatie en betaalbaarheid in de toekomst vaker hand in hand kunnen gaan." 

Eerste met Nul op de Meter
De Leister Igge in Opeinde werd genomineerd omdat het deze zomer als eerste bestaande school in Nederland verbouwd werd tot een duurzaam IKC. Het gebouw is energieneutraal, optimaal geïsoleerd en heeft geen gasaansluiting. Nog niet eerder werd in Nederland een bestaande school met dit resultaat verbouwd. Dat maakte dat De Leister Igge bij de opening in november 2018 ook al landelijk in de belangstelling stond.


Innovatief samenwerken
Een bestaande school verbouwen tot een duurzaam gebouw met Nul op de Meter was een hele uitdaging. De gemeente en het schoolbestuur investeerden allebei. De gemeente droeg in totaal ruim €1.2 miljoen bij aan de renovatie. Het schoolbestuur legde de volledige vergoeding in die ze krijgt van de Rijksoverheid voor energie en onderhoud. Dit kan omdat de samenwerkende partijen die de school verbouwden garanties geven dat er de komende 20 jaar geen kosten voor onderhoud gemaakt hoeven worden.

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn