Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Lancering eerste stadsmarkering Drachten

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | November | Lancering eerste stadsmarkering Drachten

Lancering eerste stadsmarkering Drachten

Geplaatst: 2-11-2018

Op vrijdag 9 november om 16.30 uur wordt de eerste stadsmarkering onthuld, namelijk Monument voor Toekomstig Geluk bij de Tjaardaflats. Komt u ook?

Kunstenaar Frank Koolen liet zich voor het kunstwerk inspireren door de jaren ’60, de tijd waarin de drie Tjaardaflats in het oosten van Drachten werden gebouwd. Op zoek naar een tijdloos beeld dat het vertrouwen in vooruitgang van de jaren '60 uitdrukt, besloot Koolen de flatbewoners een raket te geven. Hiermee verwijst hij naar een belangrijk symbool voor het geloof in een betere toekomst: de eerste mens op de maan.
 
Maandelijkse humoristische loterij
De raket is de komende tien jaar het middelpunt van een maandelijkse loterij. Elke eerste maandag van de maand kleurt de punt van de raket rood, blauw of geel (de kleuren van de drie flats) en verschijnt een huisnummer. De bewoners van die flat krijgen een prijs en worden in het zonnetje gezet door een Drachtster ondernemer of organisatie met bijvoorbeeld een nieuwe hondenmand, een diner bij de kaarslicht, een nagelbehandeling of een knipbeurt. Via de Monument voor Toekomstig Gelukskrant, die twee keer per jaar in de flats wordt verspreid, komen we meer te weten over de winnaars. Ook is er de jaarlijkse VerTjaardag, een buurtfeest voor alle bewoners. Zo leren buren elkaar wat beter kennen.
 
Dada; kunststroming met roots in Drachten
Het kunstwerk lijkt gemaakt door de handen van een reuzenkind, uitgevoerd in de herkenbare kleuren van De Stijl. Geïnspireerd door de kinderlijke humor van Dada, een kunststroming met een bijzondere geschiedenis in Drachten, werkte Frank Koolen samen met zijn zevenjarige dochter aan het ontwerp. Want wat past beter bij dromen over de toekomst dan de positiviteit van een kind?
 
Blijvende ontmoetingsplek
Hoewel de raket niet opstijgt en de idealen van de jaren ’60 plaats hebben gemaakt voor nieuwe dromen, hoopt Koolen met dit opvallende kunstwerk een blijvende ontmoetingsplek te creëren. Zo wordt Monument voor Toekomstig Geluk voor bewoners, maar ook voor passanten, een kleurrijk symbool voor wat ons allen verbindt: de wens gelukkig te zijn en dat gevoel met anderen te kunnen delen.

Programma lancering
U bent van harte welkom op vrijdag 9 november, va 16.30 uur.

  • Ontvangst met een drankje bij Monument voor Toekomstig Geluk
  • Welkom door de VvE van de Tjaardaflats
  • Toelichting door kunstenaar Frank Koolen
  • Onthulling door wethouder Marjan Sijperda
  • Start eerste loterij onder alle aanwezigen. Doe mee en win een leuke prijs!

Onderdeel van Bestemming Drachten
Dit kunstwerk is de eerste van de vier kunstwerken die geplaatst worden in het kader van Bestemming Drachten In de vier windrichtingen, bij de belangrijkste toegangswegen naar de stad, komen eigentijdse stadsmarkeringen. Gedurende twee jaar werken wij in co-creatie met de omgeving aan tijdelijke èn permanente state of the art kunstwerken die Drachten op de kaart gaan zetten. Lees meer over Bestemming Drachten.

Monument voor Toekomstig Geluk wordt gerealiseerd dankzij een bijdrage van Mondriaan Fonds, Rabobank Fonds Coöperatief Dividend en Iepen Mienskipsfûns. Het project is onderdeel van de investeringsagenda Drachten – Heerenveen.

 

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn