Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Tegel eruit, plant erin

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Juni | Operatie Steenbreek: Tegel eruit, plant erin

Tegel eruit, plant erin

Geplaatst: 22-6-2018

Op zaterdag 23 juni kunt u bij de Intratuin een tegel ruilen tegen een bon voor 2 gratis tuinplantjes.

Als aftrap voor Operatie Steenbreek wordt op zaterdag 23 juni van 10.00 tot 15.00 uur in samenwerking tussen Groei & Bloei, Intratuin, Gemeente Smallingerland en Wetterskip Fryslân de actie "Tegel eruit, plant erin" gehouden bij Intratuin.

Bewoners krijgen tegen inlevering van een tegel een Intratuin-tegoedbon voor twee tuinplanten.
Ons stedelijk gebied versteent. De gevolgen daarvan zijn groot. Een groot deel van het regenwater zakt niet meer weg in de bodem (vooral bij hoosbuien) en stroomt sneller naar de regenwaterbuizen of vijvers. Door de versnelde afvoer kunnen deze voorzieningen al het extra water niet aan en kan wateroverlast optreden. De gemeente probeert niet-gebruikte verharding op te ruimen en te vervangen door groen en door groene daken aan te leggen. Daarnaast zou het vergroenen van tuinen een grote bijdrage kunnen leveren aan de vergroening.

Om iedereen te enthousiasmeren om de eigen tuin te vergroenen is Operatie Steenbreek ontstaan. Operatie Steenbreek is een initiatief van natuurorganisaties, wetenschappers en overheid. In de Gemeente Smallingerland zetten de Gemeente Smallingerland, Wetterskip Fryslân en andere organisaties (waaronder Groei & Bloei) samen de schouders er onder om het bewustzijn van inwoners te veranderen in de hoop dat zij hun eigen leefomgeving meer gaan vergroenen. Groene tuinen hebben veel voordelen, zoals een toename van de biodiversiteit, het tegengaan van wateroverlast, het zorgt voor een betere gezondheid en het vraagt minder onderhoud. Door de vele bestrating in de steden wordt het steeds warmer en neemt de biodiversiteit af. Minder groen in de tuin en in de buurt betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Daarnaast is een groene omgeving aantrekkelijker en rustgevender dan een "grijze" omgeving.

Tuinambassadeurs gezocht
Steeds meer bewoners willen hun tuin vergroenen, maar hebben een stimulans nodig om de eerste stap te zetten. Welke planten passen in mijn tuin? Hoeveel onderhoud heeft een groene tuin nodig? Kan een groene tuin ook voor overlast zorgen? Om deze bewoners te begeleiden om tot een groene(re) tuin te komen, zoekt de gemeente enthousiaste tuinambassadeurs. Deze ambassadeurs zouden bijvoorbeeld hun eigen groene tuin open kunnen stellen gedurende een aantal zaterdagen in het groeiseizoen. Daarnaast kunnen zij bewoners thuis adviezen geven over het vergroenen van de tuin.
Graag komen wij in contact met mogelijke tuinambassadeurs om verder te praten hoe zij dit zien qua tijdsbesteding, aanpak en boodschap zien. Opgave kan via gemeente@smallingerland.nl onder vermelding van "Tuinambassadeurs".
 

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn