Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Nieuwjaarsspeech burgemeester Van Mourik

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Januari | Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van Mourik

Nieuwjaarsspeech burgemeester Van Mourik

Geplaatst: 2-1-2018

uitgesproken tijdens het Nieuwjaarsfeest op 1 januari 2018 in De Lawei

Op Nieuwjaarsdag sprak burgemeester Van Mourik tijdens het traditionele Nieuwjaarsfeest in De Lawei. Honderden aanwezigen hoorden hem deze nieuwjaarsboodschap uitspreken:

Dames en heren, jongens en meisjes,
Goedemiddag allemaal. Ik wens u allen gelukkig Nieuwjaar, laten we proberen er een spetterend 2018 van te maken.
Allereerst. We hebben een rustige jaarwisseling achter de rug. Het carbidschieten is goed gegaan, er waren natuurlijk een paar brandjes, maar het was volgens de politie allemaal te overzien. Er is één aanhouding verricht, dat valt nog wel een beetje mee. Ik wil elke hulpverlener die gisteren aan het werk was, bedanken voor zijn of haar inzet. Dank jullie wel!!
2017 was voor de gemeente een roerig jaar. Vertrek van de wethouders Ketelaar en Krans, een burgemeester die vertrekt en belangrijke ontwikkelingen, bvb. rond de uitspraak van de Raad van Arbitrage over de Lawei. Dat zal in dit jaar nog een vervolg krijgen wanneer de onderzoekscommissie uit de gemeenteraad haar eindrapport presenteert. Dat is politiek, dat is de gemeente, niet voor elke burger altijd automatisch interessant.
Ik denk dat voor veel inwoners van onze gemeente 2017 vooral het jaar van De Stijl is geweest. Een aantal mooie exposities in ons museum, maar ook een middenstand en bedrijfsleven die het thema voortvarend oppakken, het overal terug laten komen en Smallingerland daarmee tot ver in het buitenland op de kaart zetten. 
We hebben het over Cultuur die breed wordt gedragen en waar iedereen zich bij betrokken en door aangesproken voelt. Prima. Ook in dat opzicht was het Stijljaar een voltreffer en het smaakt naar meer.
Wat Cultuur betreft kunt u in 2018 ook het nodige verwachten. Culturele Hoofdstad zal ook hier het nodige spektakel met zich meebrengen. U moet maar zo denken: u levert een burgemeester in aan Culturele Hoofdstad, maar u krijgt er ook wat voor terug!!
Twee evenementen springen er voor mij uit. Dat is Finestra Aperta, met de première in juni.
Hiervoor wordt het grootste bamboedome ooit in Europa gebouwd om een schitterende mix van muziek en acrobatiek te kunnen brengen. En dan de Turfrace, een race door de dorpen met Skûtsjes, met start en finish in Drachten. Dat wordt volgens mij ook een fantastisch evenement.
Wat gaat er meer gebeuren in 2018? We beleven de start van de bouwactiviteiten in de Peinder Mieden, een combinatie van duurzaam wonen en natuurontwikkeling, waar een lange tijd van voorbereiding aan vooraf is gegaan.  Het is een woonconcept dat landelijk van zich zal laten horen. Heel bijzonder.
In 2018 worden de discussies rond de nieuwbouw van zwembad De Welle afgerond en maken we de slag naar de uitvoeringsfase. We gaan een nieuw zwembad bouwen. Er zal qua investeringen verder genoeg te doen zijn en dat hoort natuurlijk ook zo in de tweede plaats van Fryslân. 
Ik heb de afgelopen maanden met veel mensen kennis gemaakt. Wat me opvalt is de vitaliteit en de veerkracht die onze gemeente uitstraalt. In de dorpen borrelt het van ideeën, die met of zonder de gemeente ter hand worden genomen.
Bij een bezoek aan Philips met Commissaris Brok werd door de top van het bedrijf precies aangegeven hoe Philips mondiaal op een zelfbewuste manier de concurrentie aangaat en trendsetter wil blijven. Indrukwekkend!  
Economisch krijgen we de wind weer in de zeilen. Drachten ligt weer meer centraal met de totstandkoming van de Centrale As en de investeringen aan de N381. Dat zie je terug in de cijfers. Het aantal werklozen is vorig jaar met 30% gedaald, van 3.200 naar 2.200. In november 2017 lag het aantal WW uitkeringen 25% lager dan in 2016.
Er wordt weer bedrijfsterrein verkocht en vorig jaar hebben 480 nieuwe ondernemingen, inclusief ZZP’ers, zich in laten schrijven. Recent CBS onderzoek naar economische ontwikkelingen laat zien dat de regio Zuid Oost Friesland met 6% banengroei koploper is in Nederland.  Drachten is hier leidend.
De transformatie die  Drachten de laatste 20 jaar heeft doorgemaakt is indrukwekkend, zonder meer. Maar, is er dan niets meer te wensen over? Moeten we iets met dit moment en deze mooie cijfers? Natuurlijk wel! Dit jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Er moet een nieuw collegeprogramma komen.
Dat is het moment om nieuwe ambities te tonen, te verwoorden en waar te maken. Ik hoop echt dat die gelegenheid optimaal wordt benut. 
Het gaat absoluut niet alleen om de koopzondag, ook al zou je dat de laatste weken wel eens denken. Er zijn heel veel andere belangrijke zaken die ook om aandacht vragen. Ik noem een paar: 
meer mensen aan het werk helpen, ook mensen met weinig diploma’s, kijken of je woningbouwprogramma nog wel ambitieus genoeg is. Wonen in de stad in de nabijheid van voorzieningen zit in de lift. Wat betekent dat voor Drachten? 
Circulaire economie is nu nog een redelijk abstract begrip, ook al zijn Nij Smellinghe en Philips daar al lang en breed mee bezig. Maar wat betekent dat voor ons. Voor de gemeente, maar ook voor de inwoners. Hoe gaan we verantwoord om met grondstoffen en energie en hoe doen we dat in gezamenlijkheid. Het is niet helemaal nieuw voor ons. Het multifunctioneel centrum in Rottevalle is al een aansprekend voorbeeld van wat mogelijk is. Energieneutraal en volledig gebouwd van hergebruikt en herbruikbaar materiaal. 100% cradle to cradle om eens een vakterm te gebruiken.      
Ik hoop dat Smallingerland doorgaat in het tempo van de afgelopen 20 jaar. Kansen ziet en benut in goede samenwerking en samenspraak met de bevolking.
Natuurlijk hoop ik daarbij een handje te kunnen helpen maar er moet ook ruimte zijn voor andere zaken.
Mijn leukste ervaring in 2017 was een rondleiding door het Drachtster Lyceum door twee brugpiepers en een paar gymnasiasten die van de directeur zijn sleutelbos te leen hadden gekregen. Het was tot dusver mijn leukste middag in Drachten. Wat een mooie school en wat een leuke sfeer!
Ik hoop ook in 2018 nog vaak op zo’n leuke manier verrast te worden. U kunt me dus vaak vinden in het gemeentehuis, maar ik zal ook veel buitenshuis zijn. Misschien komen we elkaar tegen en leren we elkaar een beetje beter kennen. Lijkt mij leuk!

Ik wens u een gelukkig en gezond 2018 en ik dank u voor uw aandacht!

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn