Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Smallingerland op blauwe diesel

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Maart | Smallingerland op blauwe diesel

Smallingerland op blauwe diesel

Geplaatst: 26-4-2018

Regon vervoer rijdt als eerste Friese gemeente op fossielvrije diesel

De gemeente Smallingerland gaat als eerste Friese gemeente voor alle dieselvoertuigen over op 'blauwe diesel'. Dit is een fossielvrije en duurzame brandstof, emissiearm en volledig gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen zoals frituurvet en afval uit de papier- en houtindustrie. De overstap betekent een reductie van CO2 van bijna 90 % door de gemeente.

Op woensdag 25 april tankten wethouder Pieter van der Zwan en LF-directeur Tjeerd van Bekkum voor het eerst de blauwe diesel in een vrachtwagen van de Regon bij Tamoil. De Regon is de afvalinzameling van de gemeente Smallingerland. Ter ondersteuning van de overstap hebben alle auto's van de Regon de sticker 'Wij rijden fossielvrij".

Blauwe Diesel – die ook werkelijk blauw van kleur is -  is een 'hydrotreated vegetable oil' en wordt volledig geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen, zoals afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen.  Op dit moment is blauwe diesel beschikbaar op de Tamoil tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum (Fr.) en Suameer. Vanwege de Elfwegentocht zal vanaf 1 juli blauwe diesel ook worden verkocht bij de Tamoil pompen in Akkrum, Kollum en Wolvega.
Foto Blauwe diesel

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn