Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Droogte in Fryslân: maatregelen en tips

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Juli | Droogte in Fryslân: maatregelen en tips

Droogte in Fryslân: maatregelen en tips

Geplaatst: 27-7-2018

Het is droog en warm. En dat blijft waarschijnlijk ook nog even zo. Welke maatregelen kunnen we samen nemen?

Ga zorgvuldig om met drinkwater
Door de warmte verbruiken we veel meer drinkwater dan normaal. Er is nu nog steeds voldoende drinkwater, al kan de waterdruk in sommige gebieden in Fryslân wel lager zijn, vooral in de avond. Om er voor te zorgen dat er voldoende drinkwater blijft roept Vitens iedereen op om zuinig met water te zijn en het waterverbruik te spreiden. Probeer onnodig watergebruik te vermijden. Bijvoorbeeld door de auto niet te wassen, niet te sproeien of korter en/of minder vaak te douchen. Meer informatie: Vitens

Beregeningsverbod
Vanaf donderdag 26 juli mogen agrariërs en inwoners van Fryslân vanwege de aanhoudende droogte hun grasland niet meer beregenen met water uit sloten, kanalen en meren. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van grondwater. Agrariërs mogen de overige gewassen nog wel tussen 22.00 uur ’s avonds en 08.00 uur ’s ochtends beregenen. Meer informatie is te vinden bij Wetterskip Fryslân.

Maak melding van dode dieren in het water
Ziet u dode dieren in het water? Meld dat meteen bij de Milieu Alarmlijn van de provincie, tel. (058) 212 24 22. Ga het water niet in! Dode dieren in het water kan duiden op botulisme.

Rook- en stookverbod
In Smallingerland geldt er een rook- en stookverbod. Dit geldt voor bossen en natuurgebieden. Het complete bericht staat ook op onze site. Daarnaast is het verboden om snoeihout te verbranden. Ook hierover informeerden we u eerder. 

Blijf uit de buurt van een natuurbrand
De brandweer komt vaak met groot materieel ter plaatse. Dat betekent dat alle ruimte nodig is. Wilt u helpen? Dat kan het beste door weg te blijven van een brand en de weg vrij te houden voor de hulpdiensten. Zorg dat er geen voertuigen op de aanrijdroute naar de brand staan.

Zwem alleen in veilig water
Met het warme weer is het heerlijk om een frisse duik te nemen. De kwaliteit van het buitenwater neemt echter door de aanhoudende warmte en droogte af. Kijk op www.zwemwater.nl voor zwemplekken waar het wel veilig zwemmen is. Kiezen voor een zwembad kan natuurlijk ook.

Drink voldoende
Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken, maar ook sporters, kinderen en deelnemers aan evenementen kunnen last krijgen van de hitte. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan drinken nodig. Op warme dagen verlies je meer vocht dan anders. Het is dus belangrijk om genoeg te blijven drinken. Andere tips om de hitte de baas te blijven: houd jezelf en je woning koel en zorg voor elkaar. Tips en meer informatie zijn te vinden bij GGD Fryslân.

Overleg
Omdat de droogte naar verwachting nog wel even aanhoudt, overleggen alle betrokken organisaties regelmatig met elkaar over de stand van zaken en de maatregelen die nodig zijn. Hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de kwaliteit van het buitenwater en de dijken, de hoeveelheid drinkwater, het natuurbrandrisico en mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

De meest actuele informatie is te vinden op www.vrfryslan.nl/droogte.

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn