Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Open op zondag economisch delict

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | November | Open op zondag economisch delict

Open op zondag economisch delict

Geplaatst: 28-11-2017

Gemeente treedt op als winkels open gaan op 24 en/of 31 december

Op 31 oktober 2017 heeft de raad van de gemeente Smallingerland na een uitvoerige discussie met meerderheid van stemmen besloten om geen koopzondagen toe te staan op 24 en 31 december. Dit heeft geleid tot een actie van winkeliers om mogelijk toch open te gaan op de betreffende dagen, ondanks de besluiten van de gemeenteraad.

Burgemeester Van Mourik heeft vandaag gesproken met de initiatiefnemer van de winkelactie, mevrouw Hut. Hierbij heeft hij haar gevraagd om de winkeliers niet verder op te roepen tot illegale acties. Een overtreding van de Winkeltijdenwet is namelijk een economisch delict en kan ook als zodanig bestraft worden. Wanneer er winkels open gaan dan treedt de gemeente op. Tegen geopende winkels zal proces verbaal worden opgemaakt. Het Openbaar Ministerie hanteert boetes die variëren van minimaal € 650,- tot maximaal € 6.000,-

Van Mourik geeft aan: "Natuurlijk kan ik mij persoonlijk de wens van de winkeliers goed voorstellen. Aan de andere kant is er sprake van een rechtsgeldig besluit van onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad, over een onderwerp dat de laatste jaren herhaaldelijk uitputtend is bediscussieerd. Als burgemeester moet ik een dergelijk democratisch genomen besluit van de gemeenteraad uitvoeren en handhaven. Ik heb mevrouw Hut hierover geïnformeerd en ik heb de hoop uitgesproken dat handhaving niet nodig zal zijn, dan zijn er alleen maar verliezers".

 

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn