Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

Week van Ons Water

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Mei | Week van Ons Water

Week van Ons Water

Geplaatst: 17-5-2017

Tot en met 21 mei aandacht voor kwaliteit van water

Deze week is het de Week van Ons Water. Tweemaal per jaar organiseert Ons Water een week waarin een bepaald water gerelateerd thema centraal staat. De voorjaarseditie van 2017 staat in het teken van water(kwaliteit) in en om het huis. Met informatie en verschillende activiteiten laten diverse organisaties graag zien hoe er iedere dag gewerkt wordt om water in ons land schoon te houden.

Ons Water is een initiatief van onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Samen willen ze mensen bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. Van het drinkwater uit de kraan tot veilige dijken. We hebben het goed geregeld maar het blijft aandacht vragen. Ook Smallingerland is aangesloten bij Ons Water en hecht waarde aan een juiste waterhuishouding. De maatregelen die we in de komende jaren daarvoor gaan treffen zijn vastgelegd in het waterplan 2017-2020. De raad stelde dit document, dat te vinden is op onze site, onlangs vast.

Te doen en te zien
Een aantal bedrijven dat zich dagelijks bezighoudt met schoon water organiseert deze week open dagen. Ook is het mogelijk deel te nemen aan verschillende activiteiten. Op www.onswater.nl staat het complete overzicht. De activiteiten duren nog tot en met aanstaande zondag.

Zelf werken aan schoon water?
U kunt ook uw steentje bijdragen aan de kwaliteit van water in en om uw huis. Richt bijvoorbeeld uw tuin zo groen mogelijk in en gebruik zo weinig mogelijk verharding. Hierdoor kan regenwater in de bodem wegzakken en wordt een overbelast riool bij flinke regenval voorkomen. Maak gebruik van het regenwater. Het is gratis en geschikt voor meerdere doeleinden. U kunt het bijvoorbeeld  buiten gebruiken voor de tuin of om uw ramen te wassen. Binnen is het geschikt om het toilet mee door te spoelen of als spoelwater voor uw wasmachine. Via een speciaal leidingwerk brengt u het regenwater naar binnen. Een regenton vangt het water buiten op. De gemeente houdt in 2018 een regentonactie. Hou daarvoor Breeduit en website in de gaten. U kunt ook een vegetatiedak aanleggen. Een dergelijk plantendak zorgt onder andere voor een vertraagde regenwaterafvoer. In 2018 start de gemeente met een subsidieregeling om vegetatiedaken aan te leggen. Neem voor informatie hierover contact met ons op. Als laatste: gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Ze vervuilen het grondwater of komen samen met wegspoelend regenwater in vijvers en sloten terecht.


Een deel van het dak van het gemeentehuis werd vorig jaar van sedumplantjes voorzien.


 

Dit artikel delen op: mail Twitter Facebook LinkedIn