Nieuwe maatregelen persconferentie 20 januari

Het demissionair kabinet heeft in de persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd. Er gelden onder andere nieuwe regels voor begrafenissen en huwelijken en het aantal mensen die op visite mogen komen per dag.

Maximaal één persoon op visite 

Ontvang thuis maximaal één persoon per dag. Dit geldt voor personen van 13 jaar en ouder. Er geldt een uitzondering voor mantelzorgers. Voor buiten geldt dat u met maximaal twee personen of één huishouden samen mag komen. Groepsvorming mag dus niet. Buitensporten tot 18 jaar blijft wel toegestaan. Ook topsporters mogen nog altijd hun sport uitoefenen. Voor de overige buitensporters geldt dat dit met maximaal twee personen mag. Uiteraard moet hier altijd de anderhalve meter worden nageleefd. 

Quarantaineplicht

Wie in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. 

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Avondklok

Het demissionair kabinet wil ook een avondklok instellen. Dit moet echter nog worden overlegd met Tweede Kamer. Zodra wij hier als gemeente meer over horen, dan zullen wij hier meer informatie over geven. 

Scholen en niet-essentiële winkels

Verder blijven de eerder opgestelde regels gelden. Zo blijven alle scholen, van basisonderwijs tot universiteit, voorlopig doorgaan met online onderwijs. Voor basisscholen wordt nog wel bekeken of de verlenging kan worden beperkt en korter kan duren dan drie weken. Ook mogen leerlingen uit examenklassen wel op school komen. Zij moeten echter wel altijd de 1,5 meter regel waarborgen. Niet essentiële winkels, theaters, musea, binnensportlocaties blijven dicht. Supermarkten, apotheken, drogisten, slagers, bakkers en groenteboeren blijven nog steeds open. Bekijk welke bedrijven nog meer open mogen blijven.

Ook bedrijven die een niet-medisch contactberoep uitoefenen, zoals de kapper en een masseur moeten tot 10 februari hun deuren sluiten. Voor een aantal contactberoepen geldt dit niet. Ook de sportscholen blijven dicht. De kinderopvang is alleen geopend voor ouders of verzorgers die vitale beroepen hebben. 

Bij klachten blijft u binnen

Als u klachten heeft, hoe mild ze ook zijn, blijf dan thuis. Ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat u zo snel mogelijk testen. Als u besmet bent met het virus, roep dan de hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat u thuis kunt blijven.