Inwoners van 70 jaar of ouder

Als u op 17 maart 70 jaar of ouder bent, dan mag u per brief stemmen, in alle stembureaus in onze gemeente of uw stem inleveren bij een afgiftepunt. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn er vier stembureaus in onze gemeente extra open om drukte te vermijden op woensdag 17 maart. 

U krijgt alles thuis gestuurd

U hoeft zelf niets aan te vragen. Wij sturen u automatisch per post alles wat u nodig heeft. Voor de veiligheid ontvangt u de stempluspas vóór 3 maart. De rest van de documenten krijgt u vóór 10 maart thuisgestuurd. Deze documenten krijgt u:

  • Stempluspas 
  • Briefstembiljet 
  • Envelop met adres
  • Envelop zonder adres
  • Uitleg over stemmen per brief

Heeft u de tweede envelop niet ontvangen of kwijtgeraakt, haal dan nieuwe briefstembescheiden bij de gemeente of bij een afgiftepunt vóór woensdag 17 maart 21.00 uur.

Uitleg in een video

Naast de uitleg over het stemmen per brief is er ook een video over de mogelijkheden om te stemmen als 70 plusser (YouTube) bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Bekijk de video goed om te voorkomen dat uw stem ongeldig wordt verklaard. 

Bij een stembureau stemmen

U gebruikt uw stempluspas en stemt bij één van de stembureaus. Deze neemt u mee, samen met uw identiteitsbewijs en een mondkapje. Voor uw veiligheid kunt u ook op maandag 15 of dinsdag 16 maart stemmen bij vier stembureaus die ook op deze dagen open zijn. Bekijk het stembureauoverzicht

Per brief stemmen

U kunt per brief stemmen en deze invoeren bij een afgiftepunt of versturen per post. Om er zeker van te zijn dat u stem binnenkomt raden wij u aan om uw stem af te leveren bij een afgiftepunt. Dat hoeft u niet persoonlijk te doen. Een buurvrouw of vriend mag de stem ook voor u inleveren. 

  1. Stop uw ingevulde stembiljet in de envelop zonder adres. Sluit de envelop
  2. Stop de gesloten envelop samen met uw stempluspas in de envelop met adres

Per post

Als u uw briefstem per post verstuurt, moet u dit uiterlijk doen op 12 maart vóór 17.00 uur 's middag. Zo zorgt u ervoor dat uw briefstem vóór 17.00 uur op woensdag 17 maart bij ons binnen is.

Inleveren bij een afgiftepunt

De afgiftepunten in onze gemeente zijn de Bibliotheek (Museumplein 1, Drachten) en Brede School De Drait (Flevo 190, Drachten). U kunt vanaf 10 maart uw stem afgeven. Kijk hieronder op welke dagen en tijdstippen dat kan. Zorg dat uw stem vóór 17 maart om 21.00 uur binnen is.

Datum Tijden
Woensdag 10 maart 09.00 - 17.00 uur
Donderdag 11 maart 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag 12 maart 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag 13 maart GESLOTEN
Zondag 14 maart GESLOTEN
Maandag 15 maart 09.00 - 17.00 uur
Dinsdag 16 maart 09.00 - 17.00 uur
Woensdag 17 maart 09.00 - 21.00 uur

Iemand anders laten stemmen voor u

U kunt iemand anders laten machtigen om voor u te stemmen.  Als dat iemand is uit onze gemeente, kunt u de achterkant van de stempluspas invullen samen met diegene die u wilt machtigen. Geef de gemachtigde een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook via telefoon of tablet. Wilt u iemand machtigen uit een andere gemeente? Lees dan hoe u een schriftelijke volmacht aanvraagt.