Collegebesluit versnelt kwijtschelding schulden toeslagenaffaire

Door de toeslagenaffaire kwamen veel ouders in de schulden terecht. Ook in Smallingerland werden mensen gedupeerd. Nu het college van burgemeester en wethouders het Besluit om te anticiperen op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen heeft vastgesteld, kan de gemeente na de zomer al beginnen met het kwijtschelden van schulden.

Anticiperen op landelijke wet

In de landelijke wet Verzamelwet hersteloperatie Toeslagen wordt bepaald welke schulden gemeenten mogen kwijtschelden. Deze wet wordt in september ingediend bij de Tweede Kamer en zal waarschijnlijk op 1 januari 2022 in werking treden. Doordat het college nu dit besluit genomen heeft, hoeft gemeente Smallingerland niet te wachten tot 2022 om ouders te helpen en schulden kwijt te schelden. Daarmee anticipeert Smallingerland op de landelijke wet.

Op naar schuldenvrij

15 juli begint de gemeente met de voorbereidingen van de kwijtschelding. Dan ontvangen de gemeente bijvoorbeeld benodigde informatie vanuit de Belastingdienst. De gemeente streeft ernaar de eerste kwijtscheldingen in september te realiseren om zo gedupeerde ouders rust, zekerheid en een schuldenvrije nieuwe start te bieden.